Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Doneckej oblasti je napriek povinnej evakuácii 200.000 civilistov

Ľudia sledujú náboženské vianočné filmy za pomoci generátora a televízora, ktoré pred Vianocami priniesol policajný kaplán Leonid, v suteréne obytného domu v Avdijivke, v regióne Doneck na východe Ukrajiny 8. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Povinná evakuácia z Doneckej oblasti sa začal v auguste, podľa Vereščukovej ministerstva však odtiaľ odišlo len 33.000 obyvateľov vrátane 5000 detí.

Kyjev 20. decembra (TASR) – V Ukrajinou ovládaných oblastiach Doneckej oblasti na východe krajiny zostáva napriek nariadeniu o povinnej evakuácii najmenej 200.000 civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informovala v utorok televízia CNN, od ktorej správu TASR prevzala.

Tento počet zahŕňa aj ľudí v meste Bachmut, ktoré je každý deň cieľom ostreľovania a na ktorého okrajoch sa nachádzajú ruské sily, uviedla Vereščuková.

"Chcem vyzvať obyvateľov Doneckej oblasti, prosím, neriskujte životy svojich detí," povedala podpredsedníčka vlády, ktorá je tiež ministerkou pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

Povinná evakuácia z Doneckej oblasti sa začal v auguste, podľa Vereščukovej ministerstva však odtiaľ odišlo len 33.000 obyvateľov vrátane 5000 detí.

Evakuácie pokračujú aj v ďalších regiónoch blízko frontovej línie, ako aj z oslobodených obcí, na ktoré stále útočia ruské sily. Viac ako 43.000 ľudí opustilo v posledných mesiacoch nebezpečné časti Záporožskej oblasti. Približne 34.000 ľudí od leta odišlo z Ruskom okupovaných častí Chersonskej oblasti, ktorú od oslobodenia mesta Cherson opustilo ďalších 12.000 obyvateľov.