Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Durínsku už nebudú platiť obmedzenie spoločenských kontaktov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Durínska vláda v novom nariadení obyvateľom odporúča stretávať sa najviac s členmi jednej domácnosti, respektíve s maximálne desiatimi ľuďmi.

Erfurt 9. júna (TASR) - Nemecká spolková krajina Durínsko zruší od 13. júna obmedzenia spoločenských kontaktov zavedené z dôvodu pandémie nového druhu koronavírusu. Rozhodol o tom v utorok tamojší vládny kabinet, píše agentúra DPA.

Durínska vláda v novom nariadení obyvateľom odporúča stretávať sa najviac s členmi jednej domácnosti, respektíve s maximálne desiatimi ľuďmi. V platnosti však naďalej zostáva povinnosť nosiť ochranné rúško v obchodoch a vo verejnej doprave.

Nemecká spolková vláda sa 26. mája dohodla s jednotlivými krajinami na predĺžení obmedzení v zmiernenej forme až do 29. júna. Viaceré krajiny však už skôr pristúpili k uvoľneniu niektorých opatrení, čo kritizovala kancelárka Angela Merkelová. Tá žiadala jednotný prístup v celej krajine.

Na základe uvoľnených opatrení sa znova môžu otvoriť napríklad plavárne, kúpaliská, sauny či kiná - potrebné je však najprv schváliť príslušné infekčné koncepty. Povolené bude v osobitých prípadoch aj konanie dedinských či ľudových osláv a festivalov. Výnimkou však budú tie podujatia, kde v mimoriadnej miere hrozí, že by tam mohlo dôjsť k šíreniu nákazy. Zatvorené zostávajú diskotéky či verejné domy. Divadlá svoju prevádzku budú môcť obnoviť až po 31. auguste.

Durínsky premiér Bodo Ramelow už koncom mája začal presadzovať novú stratégiu v boji s koronavírusovou pandémiou. Jej súčasťou bol plán zrušiť centrálne pravidlá, ktoré nariadila nemecká vláda. Namiesto nich mali začať platiť len lokálne obmedzenia. Tento prístup sa stretol na jednej strane s ostrou kritikou, avšak zaznamenal aj podporu.

Ako vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), v Nemecku evidujú celkovo 184.543 nakazených a viac než 8700 úmrtí. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 350 nových prípadov nákazy.