Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Durínsku si pripomenuli oslobodenie koncentračných táborov

Bývalý väzeň koncentračného tábora Christian Desseaux z Francúzska si utiera slzy na spomienkových oslavách pri príležitosti 73. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Mittelbau-Dora pri nemeckom Nordhausene 11. apríla 2018. Foto: TASR/AP

V koncentračnom tábore Mittelbau-Dora neprežila neľudské podmienky nútených prác tretina z celkove 60.000 väzňov.

Nordhausen/Weimar 11. apríla (TASR) - Oslobodenie nacistických koncentračných táborov Buchenwald pri Weimare, ako aj Mittelbau-Dora pri Nordhausene si v stredu pripomenuli stovky ľudí vrátane preživších pamätníkov z Nemecka i zo zahraničia.

Prítomní boli aj zástupcovia durínskych krajinských orgánov, parlamentu a vlády, či židovských organizácií.

V koncentračnom tábore Mittelbau-Dora neprežila neľudské podmienky nútených prác tretina z celkove 60.000 väzňov.

Ruže sú na pamätníku s názvami rôznych národností počas spomienkových osláv pri príležitosti 73. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora Mittelbau-Dora pri nemeckom Nordhausene 11. apríla 2018.
Foto: TASR/AP


Toto nacistické zariadenie vzniklo v lete 1943 a väznení v ňom v podzemných priestoroch pracovali za neľudských podmienok na výrobe rakiet V1 a V2.

Tábor oslobodili 11. apríla 1945 americké jednotky.

Informoval o tom Stredonemecký rozhlas (MDR).

Koncentračný tábor Buchenwald vznikol ešte v roku 1937.

Prešlo ním celkove okolo štvrť milióna ľudí z 36 krajín, asi 56.000 z nich však zomrelo na následky hladu, podchladenia, vyčerpania z nútených prác a lekárskych experimentov.

Tento niekdajší nacistický koncentračný tábor využila po druhej svetovej vojne sovietska moc, ktorá v ňom v lete 1945 zriadila internačný tábor a využívala ho do roku 1949. V ňom sovietska tajná služba väznila nacistických zločincov a ich sympatizantov, ale i opozíciu voči komunistickému režimu vo východnej časti Nemecka. V tábore bolo internovaných okolo 28.400 osôb, z nich vyše 7100 zomrelo na následky podvýživy alebo chorôb.

Aj Buchenwald oslobodili príslušníci ozbrojených síl USA 11. apríla 1945.

Práve s tým súvisí fakt, že je jedenásty aprílový deň Medzinárodným dňom solidarity oslobodených politických väzňov a bojovníkov proti fašizmu.