Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Egypte sa opäť začal súd s oboma Mubarakovými synmi

Gamál Mubarak (vľavo) a jeho brat Alá Mubarak, synovia zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, počúvajú na súde 9. júla 2012 v Káhire. Foto: TASR/AP

Mubarakov najstarší syn Alá je podnikateľom, mladší Gamál bol bankárom.

Káhira 9. júla (TASR) - Na súde v Káhire dnes znovu začal súd s dvoma synmi zvrhnutého egyptského prezidenta Husního Mubaraka, obžalovanými z manipulácie na burze a porušovania pravidiel egyptskej centrálnej banky.

Pred piatimi týždňami boli Gamál a Alá na pojednávaní v inom prípade, v ktorom ich obžalovali z korupcie. Mubarakov najstarší syn Alá je podnikateľom, mladší Gamál bol bankárom. Do veľkej miery ho považovali za možného otcovho nástupcu na poste prezidenta.

Na dnešnom pojednávaní na pôde policajnej akadémie v Káhire obaja bratia sedeli v bielych väzenských uniformách v železnej klietke pre obžalovaných. Spolu s nimi súdia ďalších sedem osôb.

Po prečítaní podrobností obžaloby prokurátorom Gamál Mubarak sudcovi povedal, že to nemá žiadnu oporu vo faktoch. "Nanešťastie, pane, toto všetko sú lži a očierňovanie," uviedol jeho brat Alá Mubarak.

Husního Mubaraka (84) odsúdili 2. júna na doživotie - ako prvého z arabských lídrov, zvrhnutých pri ľudových povstaniach. Na tomto súde stiahli obžaloby voči jeho synom, pretože vypršal časový limit.