Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Egypte sa zrazili dva vlaky, je najmenej 36 mŕtvych

Na snímke pohľad na zrážku dvoch vlakov východne od egyptského mesta Alexandria na pobreží Stredozemného mora 11. augusta 2017. Foto: FOTO TASR/AP

Jeden vlak prichádzal z Káhiry a druhý z mesta Port Said, v ktorého blízkosti sa začína Suezský prieplav.Egyptská železničná sieť má zabezpečovacie zariadenia na zlej úrovni.

Bratislava/Káhira 11.augusta (Teraz.sk/TASR) - Káhira 11. augusta (TASR) - Pri dnešnej zrážke dvoch osobných vlakov blízko egyptského mesta Alexandria na pobreží Stredozemného mora zahynulo najmenej 36 ľudí a zranenia utrpelo ďalších približne 123 osôb. Informovalo o tom egyptské ministerstvo zdravotníctva. Ide o najtragickejšie železničné nešťastie v Egypte za posledných vyše desať rokov.

Ranených previezli do nemocníc v Alexandrii a v susednej provincii Buhajra. V týchto zdravotných zariadeniach majú vyhlásený mimoriadny stav.


Medzi obeťami dnešného vlakového nešťastia v Egypte by nemali byť slovenskí občania. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. "Podľa doterajších informácií by medzi obeťami, resp. zranenými nemali byť slovenskí občania," uviedol Susko.

Na snímke vojaci na mieste zrážky dvoch vlakov východne od egyptského mesta Alexandria na pobreží Stredozemného mora 11. augusta 2017.
Foto: TASRAP



Úrad pre správu egyptských železníc vo vyhlásení uviedol, že vlak smerujúci do Alexandrie z južnejšie položeného hlavného mesta Káhira narazil do zadnej časti iného vlaku, ktorý čakal na malej stanici v oblasti Chúršíd, v tesnej blízkosti Alexandrie. Tento druhý vlak prišiel z mesta Port Said, ktoré sa nachádza na pobreží Stredozemného mora pri severnom ústí Suezského prieplavu.

Úrad vo vyhlásení neuviedol, čo zapríčinilo nehodu, ale dodal, že ju budú vyšetrovať jeho odborníci. Aj hlavný prokurátor krajiny Nabíl Sádik nariadil bezodkladné vyšetrovanie nehody.

K zrážke vlakov prišlo východne od Alexandrie, ktorá je obľúbeným letoviskom. Stala sa necelý mesiac pred veľkým moslimským sviatkom íd al-adhá, keď Egypťania cestujú do rodných miest na rodinné stretnutia a využívajú pri tom zvyčajne práve vlaky.

Videozáznam tlačovej agentúry AP z miesta dnešného nešťastia zachytával zdemolované vozne súpravy na železničnej trati, pričom na oboch stranách koľají sa zhromaždili stovky divákov a príbuzných obetí.

Egyptská štátna televízia odvysielala zábery tiel zakrytých na mieste tragédie posteľnými prestieradlami. Na záberoch z miesta nešťastia bolo vidieť aj niekoľko vážne poškodených alebo vykoľajených vozňov, pričom k miestu sa zbiehali davy ľudí, aby pomohli obetiam.

Na miesto prišli tiež vysokopostavení predstavitelia vlády vrátane ministrov dopravy a zdravotníctva, ktorí dohliadali na evakuáciu zranených, informovali štátne médiá.

Egyptská železničná sieť má zabezpečovacie zariadenia na zlej úrovni. Na vine je väčšinou desaťročia zanedbávaná údržba týchto zariadení a zlé spravovanie.

Dnešná zrážka je najnovšou zo série smrteľných nehôd, ktoré si v Egypte za posledné roky vyžiadali stovky životov. Údaje zverejnené nedávno egyptským štatistickým úradom ukazujú, že vlani sa stalo v tejto krajine 1249 železničných nehôd, čo je najvyšší počet od roku 2009, keď ich bolo 1577.

Dnešná nehoda je najtragickejším železničných nešťastím v Egypte od roku 2006, keď pri zrážke dvoch prímestských vlakov neďaleko Káhiry zahynulo najmenej 51 ľudí, píše agentúra AP.

V roku 2002 zase obrovský požiar pohltil vlak plný miestnych pasažierov cestujúcich na sviatky. Horiaci vlak uháňal celé kilometre a plamene postupne zachvacovali jeden vozeň za druhým, pričom usmrtili vyše 370 ľudí.

V novembri 2012 uháňajúci vlak narazil do autobusu vezúceho egyptské deti do materskej škôlky na juhu krajiny. Zomrelo vyše 50 ľudí - väčšinou deti vo veku štyri až šesť rokov. O dva mesiace zahynulo najmenej 19 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 100 ďalších osôb, keď sa vykoľajil vlak južne od Káhiry.




Výberová chronológia železničných nešťastí v Egypte od roku 2012

7. septembra 2016 - Osobný vlak smerujúci z Káhiry do Asuánu sa vykoľajil asi 50 kilometrov od egyptskej metropoly. Nehoda si vyžiadala päť mŕtvych a 27 zranených. Vykoľajili sa prvé tri vozne vlaku.

11. februára 2016 - Vyše 100 ľudí utrpelo ráno zranenia južne od egyptskej metropoly Káhira, kde vlak narazil do betónovej bariéry. Zmienený vlak smeroval z Asuánu do Káhiry. Po náraze do betónovej bariéry sa vykoľajil.

18. novembra 2013 - Pri zrážke nákladného vlaku s viacerými vozidlami neďaleko egyptskej metropoly Káhira zahynulo 29 ľudí a 30 ďalších utrpelo zranenia. K tragédii došlo, keď vlak smerujúci z Asuánu do Gízy zasiahol na priecestí mikrobus, nákladné auto a niekoľko ďalších vozidiel.

15. januára 2013 - Pri vykoľajení vojenského vlaku na predmestí egyptského hlavného mesta Káhira 19 ľudí zahynulo a 117 sa zranilo. Vykoľajený vlak narazil do nákladného vlaku. Vlak, ktorý viezol brancov do vojenského tábora, bol na ceste z Horného Egypta do Káhiry. Pozostával z dvanástich vozňov, v ktorých cestovalo 1328 vojakov.

17. júla 2012 - Traja ľudia prišli o život, keď sa v Gíze neďaleko egyptskej metropoly Káhira so zatiaľ neznámych príčin vykoľajil a následne vzplanul osobný vlak smerujúci z juhu krajiny do jej hlavného mesta. Desiatky osôb utrpeli zranenia.