Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Egypte vzrástol počet obetí po zrážkach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už predtým oznámil pozastavenie prezidentskej kampane aj umiernený islamista Abdal Fatúh, ktorý tak protestoval proti tomu, ako úrady postupovali pri raňajšom protiarmádnom proteste v Káhire.

Káhira 2. mája (TASR) - Egyptský prezidentský kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí dnes na dva dni pozastavil svoju volebnú kampaň na vyjadrenie sústrasti s obeťami zrážok, pri ktorých zahynulo 11 ľudí a zhruba 50 utrpelo zranenia.

Už predtým oznámil pozastavenie prezidentskej kampane aj umiernený islamista Abdal Fatúh, ktorý tak protestoval proti tomu, ako úrady postupovali pri raňajšom protiarmádnom proteste v Káhire.

Strana slobody a spravodlivosti - politické krídlo Moslimského bratstva - uviedla, že bude bojkotovať plánované stretnutie vojenskej rady a politických strán.

Stretnutie, zvolané po dnešnom násilí, signalizuje podľa bratstva snahu "robiť obštrukcie pri odovzdávaní moci" 1. júla. Novozvolený prezident by mal vtedy prevziať moc od vládnucej vojenskej rady.

Egyptská armáda oznámila, že nasadí ďalších vojakov a techniku na zvládnutie situácie po zrážkach, ktoré v raňajších hodinách vypukli pri ministerstve obrany v Káhire.

Vyhlásenie armády zdôraznilo, že vojaci nebudú rozháňať pokojne sa správajúcich demonštrantov. Avšak demonštranti vojakov napadli. Ozbrojené zložky dostali príkaz udržať pozície, uvádza sa vo vyhlásení.

Útok pri ministerstve obrany uskutočnili na svitaní neznámi ozbrojení muži, ktorí napadli niekoľko stoviek protestujúcich, utáborených už niekoľko dní v tejto časti mesta, kde vyzývali na ukončenie vojenskej vlády v Egypte.

Prvé kolo egyptských prezidentských volieb sa uskutoční 23.-24. mája, prípadné druhé kolo v júni. Spomedzi kandidátov majú veľkú podporu Amr Músá, Mursí a Fatúh. Volebná komisia nepripustila k voľbám až desať kandidátov, medzi nimi aj niektorých z pôvodných hlavných favoritov.