Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Egypte sa opäť protestuje, teraz však proti armáde

Foto: TASR/AP

Dav protivládnych demonštrantov obkľúčil ministerstvo obrany a vyzýval na ukončenie vojenskej vlády. Armáda voči nim nasadila vodné delá a slzotvorný plyn.

Káhira 5. máj (TASR) - Egyptské orgány zadržali vyše 300 demonštrantov, vrátane 18 žien, po zrážkach, ktoré vypukli v piatok pred ministerstvom obrany.

Obvinili ich z útokov na vojakov a narušenia verejného poriadku, informovali dnes ich právni zástupcovia.

Právnička Ragia Omranová povedala, že ide o jedno z najmasovejších zatknutí po násilných protestoch. Zadržaní čelia vojenskému trestnému stíhaniu.

Dav protivládnych demonštrantov obkľúčil ministerstvo obrany a vyzýval na ukončenie vojenskej vlády. Nespokojenci zaútočili kameňmi na vojakov, ktorí budovu strážili a začali prestrihávať zátarasy z ostnatého drôtu.

Armáda voči nim nasadila vodné delá a slzotvorný plyn. Údajne bol zabitý jeden z vojakov a vyše 300 ľudí bolo zranených slzným plynom, kameňmi a streľbou ostrými nábojmi.

Egyptská vládnuca vojenská rada vyhlásila v oblasti zákaz nočného vychádzania.

Nová vlna pouličných násilností postihla Káhiru len necelé tri týždne pred dlhoočakávanými prezidentskými voľbami, ktoré rozhodnú o nástupcovi vlani zvrhnutého dlhoročného vodcu Husního Mubaraka.