Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Egypte zatkli členov Moslimského bratstva: Chceli mariť voľby

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Egypt považuje Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu od roku 2013, keď armáda zvrhla režim prezidenta Muhammada Mursího.

Káhira 3. februára (TASR) - Šesť členov v súčasnosti zakázaného Moslimského bratstva zatkli v Egypte za to, že údajne plánovali nepokoje s cieľom "prekaziť" prezidentské voľby vypísané na tohtoročný marec.

Podľa agentúry DPA to v sobotu oficiálne oznámilo ministerstvo vnútra v Káhire s tým, že podozrivých zadržali v rámci dvoch policajných akcií.

Polícia urobila záťah v jednom úkryte provincii Mansúra, severovýchodne od hlavného mesta Káhira. V jeho priestoroch malo päť členov Moslimského bratstva plánovať konkrétne kroky vedúce k "vzbure a násiliu", dodalo ministerstvo.

Šiesteho podozrivého, u ktorého sa našli delobuchy a zábleskové granáty, zadržali v severoegyptskej provincii Šarkíja. Ministerstvo nespresnilo, kedy konkrétne k týmto zatýkaniam došlo.

Egypt považuje Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu od roku 2013, keď armáda zvrhla režim prezidenta Muhammada Mursího, popredného činiteľa v tejto islamistickej organizácii. Na čele vojenského prevratu stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Prezidentské voľby v Egypte sú naplánované na 26.-28. marca.