Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Egypte zatkli sedem ľudí, ktorí na koncerte mávali dúhovou vlajkou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Homosexualita síce v Egypte zakázaná nie je, patrí však stále k pomerne tabuizovaným a v spoločnosti kontroverzne vnímaným témam.

Káhira 25. septembra (TASR) - Egyptské bezpečnostné zložky zadržali dnes sedem ľudí za to, že koncerte v Káhire mávali dúhovou vlajkou, akú používa komunita LGBT. Zadržaní sú údajne obvinení z podnecovania k nemravnosti a z propagovania homosexuality, uviedol nemenovaný zdroj z prostredia tamojších bezpečnostných síl.

Previnilcov sa podľa agentúry DPA podarilo identifikovať na základe záznamov z bezpečnostných kamier, ktoré zaznamenávali piatkový koncert libanonskej kapely Mashrou' Leila.

Homosexualita síce v Egypte zakázaná nie je, patrí však stále k pomerne tabuizovaným a v spoločnosti kontroverzne vnímaným témam. Viacero gejov tam v uplynulých rokoch odsúdili za nemorálnosť či pohŕdanie náboženstvom.

Egyptský hudobný syndikát sa dnes zároveň rozhodol zakázať v krajine ďalšie koncerty tejto skupiny, ktorej frontman Hamed Sinno sa otvorene hlási k homosexualite, informoval egyptský internetový denník Egypt Independent. Zástupca riaditeľa tejto inštitúcie Reda Ragab nazval "skazeným" umenie, ktoré táto kapela produkuje.

"Úlohou syndikátu hudobných profesií nie je byť represívnym... takýmto skupinám a hudobníkom však bránime vyjsť na javisko, pretože produkujú abnormálne umenie," dodal.

Zahraničné hudobné skupiny, ktoré chcú v Egypte vystupovať, potrebujú niekoľko povolení vrátane súhlasu zo strany zmieneného syndikátu a cenzúrneho úradu. Odobrenie potrebujú tiež od úradu pre verejnú bezpečnosť patriacemu pod ministerstvo vnútra, ktorý má v tejto veci posledné slovo.

Skupine Mashrou' Leila už v minulosti zakázali vystupovať v Jordánsku.

Za "podnecovanie k zhýralosti" odsúdili v Egypte len vlani dovedna 11 gejov, ktorým súd udelil väzenské tresty vo výške 3-12 rokov.