Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Estónsku sa začali parlamentné voľby

Foto: TASR

V prieskumoch obsadzovali prvé priečky hospodársky liberálna Estónska reformná strana premiéra Taaviho Roivasa alebo opozičná ľavicovo orientovaná Estónska strana stredu, informuje agentúra DPA.

Tallinn 1. marca (TASR) - V Estónsku sa dnes ráno začali parlamentné voľby. O 101 kresiel v Štátnom zhromaždení (Riigikogu) sa uchádza 872 kandidátov. V prieskumoch obsadzovali prvé priečky hospodársky liberálna Estónska reformná strana premiéra Taaviho Roivasa alebo opozičná ľavicovo orientovaná Estónska strana stredu, informuje agentúra DPA.

O novom zložení parlamentu môže rozhodnúť 980.000 voličov. Až 19 percent z nich už hlasovalo vopred prostredníctvom internetu, čo je rekordná účasť na elektronických voľbách, ktoré Estónsko zaviedlo ako vôbec prvá krajina pred desiatimi rokmi. Celková účasť však podľa odborníkov môže dosiahnuť približne úroveň 63 percent z predošlých volieb v roku 2011.

Volebné miestnosti sú otvorené od 9.00 h miestneho času (8.00 h SEČ), prvé prognózy a odhady zverejnia po ich zatvorení o 20.00 h (19.00 h SEČ).

Neočakáva sa, že niektorá zo strán získa väčšinu v parlamente. Predvolebný súboj sa niesol v znamení hospodárskych tém ako je daňová reforma i sociálnych otázok, no hovorilo sa tiež o neprehľadnom financovaní politických strán. Dôležitou témou bola aj bezpečnosť pobaltskej krajiny, v ktorej panujú obavy v súvislosti s postupom Ruska v kríze na Ukrajine.