Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Juhosudánsky prezident a vodca opozície sa stretli

Na snímke juhosudánsky opozičný líder Riek Machar. Foto: TASR/AP

Juhosudánsky prezident Salva Kiir a opozičný líder Riek Machar rokovali v susednej Etiópii až do noci a očakáva sa, že budú v tom pokračovať aj vo štvrtok.

Addis Abeba 21. júna (TASR) - Juhosudánski súperiaci lídri sa v stredu stretli prvý raz po takmer dvoch rokoch v čase snáh o ukončenie päť rokov trvajúcej občianskej vojny. Podali si ruky, ale verejne sa nevyjadrili, uviedla agentúra AP.

Juhosudánsky prezident Salva Kiir a opozičný líder Riek Machar rokovali v susednej Etiópii až do noci a očakáva sa, že budú v tom pokračovať aj vo štvrtok. Etiópia ich pozvala na rozhovory, keďže sa stupňuje tlak na ukončenie konfliktu, pri ktorom zahynuli desaťtisíce ľudí a vytvorila sa najväčšia utečenecká kríza v Afrike od genocídy v Rwande v roku 1994.

"Všetko, čo prinesie mier v Južnom Sudáne, je vítané," uviedol Kiirov hovorca.

Machar utiekol z Južného Sudánu po tom, ako sa v hlavnom meste rozpútali v júli 2016 nové boje, čím sa ukončil krátky pokus o mier, o ktorý sa pokúšal Machar v pozícii Kiirovho zástupcu. Neskôr na neho uvalili domáce väzenie v Juhoafrickej republike, ktorá privítala jeho účasť na rokovaní.

Na ropu bohatý Južný Sudán nadobudol nezávislosť od Sudánu až v roku 2011 a stal sa tak najmladším štátom sveta. Koncom roka 2013 však v krajine vypukla občianska vojna, ktorá si vyžiadala už desaťtisíce životov a vyhnala z domovov približne 2,5 milióna ľudí.