Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V Etiópii zahynulo po leteckých útokoch od novembra 300 civilistov

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR

Úrad Bacheletovej zaznamenal v Etiópii v období od 22. novembra minulého roku do konca februára tohto roku 304 obetí na životoch a 373 zranených v dôsledku leteckého bombardovania.

Ženeva/Addis Abeba 7. marca (TASR) - Na severe Etiópie zahynulo od konca novembra v dôsledku leteckých útokov najmenej 304 civilistov. V pondelok to oznámila vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bacheletová oznámila Rade OSN pre ľudské práva, že situácia v Etiópii sa od konca novembra výrazne zhoršila. Jej úrad aj naďalej dostáva správy o závažnom porušovaní ľudských práv v regiónoch Afarsko, Amhara a Tigraj.

Úrad Bacheletovej zaznamenal v Etiópii v období od 22. novembra minulého roku do konca februára tohto roku 304 obetí na životoch a 373 zranených v dôsledku leteckého bombardovania. Mnoho leteckých útokov v regióne vykonalo etiópske letectvo, avšak Bacheletová zdôraznila, že na civilistov útočila aj druhá strana konfliktu. Tigrajské jednotky podľa jej slov použili ťažké zbrane na útok v regióne Afarsko.

Konflikt medzi etiópskou vládou a Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF) začal v novembri 2020. Podľa odhadov OSN zahynuli v dôsledku bojov v Etiópii tisíce ľudí.