Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Európe rastie počet importovaných prípadov vírusu zika

Nákazu vírusom Zika šíria komáre Foto: TASR/AP

Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

Viedeň 15. februára (TASR) - Počet "importovaných" prípadov výskytu vírusu zika v Európe sa stále zvyšuje. Rakúsko zatiaľ registruje tri prípady zavlečenia vírusu do krajiny, a to jeden z Brazílie a dva z Kolumbie. V Nemecku registrujú doteraz 20 prípadov tejto infekcie.

Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

Ako pre tlačovú agentúru APA uviedol viedenský virológ Stephan Aberle, tri prípady infekcie v Rakúsku majú priebeh bez akýchkoľvek komplikácií. U žien, ktoré neboli tehotné, ich sprevádzali vyrážky a bolesti kĺbov.

Väčšina infekcií spôsobených predmetným vírusom prebieha bez symptómov, niektoré sprevádzajú príznaky podobné chrípke.

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s ním vyhlásila nedávno stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

Pravdepodobné prepojenie medzi vírusom zika a dvoma neurologickými poruchami - mikrocefáliou u novorodencov a autoimunitným ochorením dospelých známym ako Guillainov-Barrého syndróm - by malo byť objasnené v priebehu nasledujúcich týždňov. Uviedla to pred troma dňami v Ženeve zástupkyňa riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Marie-Paule Kienyová.

"Máme niekoľko ďalších týždňov na to, aby sme si boli istí kauzalitou, avšak prepojenie medzi vírusom zika a Guillainovým-Barrého syndrómom je vysoko pravdepodobné," uviedla Kienyová.

Vírus zika dostal pomenovanie podľa lesa v africkej Ugande, kde ho po prvý raz odhalili pred takmer 70 rokmi.