Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Európe sa protestovalo proti reforme autorských práv

Protesty v Nemecku. Foto: TASR/AP

O smernici EÚ o autorskom práve má v utorok opäť hlasovať Európsky parlament (EP). Jej cieľom je prispôsobiť túto právnu oblasť internetovému veku.

Berlín 23. marca (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu v Berlíne a ďalších nemeckých mestách proti reforme autorských práv v Európskej únii.

Podobné protesty organizovala iniciatíva Save the Internet (Zachráňme internet) aj vo Francúzsku, Rakúsku, Česku, Holandsku, Dánsku, Švédsku, Poľsku, Fínsku, Portugalsku a na Cypre, informovali agentúry DPA a AFP.

V Nemecku sa najväčšia demonštrácia konala v Mníchove, kde sa jej podľa polície zúčastnilo približne 40.000 prevažne mladých ľudí. Ďalšie protesty boli napríklad v Kolíne nad Rýnom, Düsseldorfe, Hamburgu, Stuttgarte, Magdeburgu, Rostocku, Lipsku či Hannoveri.

O smernici EÚ o autorskom práve má v utorok opäť hlasovať Európsky parlament (EP). Jej cieľom je prispôsobiť túto právnu oblasť internetovému veku.

Terčom rozsiahlej kritiky sú najmä články 11 a 13. Článok 11 sa týka najmä zverejňovania titulkov a perexov vo vyhľadávačoch, na sociálnych sieťach alebo v službách, ktoré zhromažďujú správy, ako sú Google News. Pokiaľ bude chcieť platforma zdieľať úryvky obsahujúce viac ako veľmi stručný výťah z textu, bude musieť získať licenciu od vydavateľa.

Článok 13 prikazuje webovým platformám zdieľajúcim obsah, akými sú Facebook, Instagram alebo Youtube, aby automaticky skenovali a dozerali na všetok nahraný obsah, či neporušuje autorské právo.

Návrh smernice zverejnila Európska komisia 14. septembra 2016. EP ju však 5. júla 2018 smernica neschválil, čím sa predĺžila doba pre jej prerokúvanie.