Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Európe vyčíňalo počasie: Niekoľko ľudí zabili blesky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľké škody vznikli aj na majetkoch ľudí.

Rím 7. augusta (TASR) - Najmenej štyri obete na životoch si vyžiadali silné búrky, ktoré cez víkend zasiahli severné Taliansko. V hornatých oblastiach krajiny sa výčiny počasia postarali o početné zásahy pohotovostných zložiek, informovala v nedeľu večer s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

Muž prišiel o život po tom, ako ho zasiahol blesk na vrchu Marmolada, najvyššej hore Dolomitov, uviedla tlačová agentúra Ansa.

Vo Furlansku na severovýchode krajiny zomrel belgický turista podľa predpokladov po tom, ako na jeho stan spadol strom. V Lombardsku zahynula žena, ktorá skĺzla z mokrej turistickej cesty.

Ďalšia žena zomrela v horskom stredisku Cortina d'Ampezzo, keď jej vozidlo zavalil zosun skál a bahna, informovali ešte v sobotu tamojší hasiči.

Predstavitelia miestnych záchranných služieb podľa DPA dokonca hovorili o "mnohých obetiach" počas uplynulého víkendu a turistov varovali, aby brali vážne výstrahy týkajúce sa počasia.

Zhoršené počasie spôsobilo cez víkend značné škody v Rakúsku



Výčiny počasia vo veľkých častiach Rakúska nedali celý uplynulý víkend vydýchnuť pohotovostným zložkám a spôsobili veľké škody. Jeden človek zomrel po zásahu bleskom, došlo k zosuvom pôdy a obce ako Grossarl v Salzbursku boli odrezané od okolia, informoval verejnoprávny rozhlas a televízia ORF. S odstraňovaním následkov pomáhala aj armáda a pomoc prisľúbili i politici.

Najviac postihnuté boli spolkové krajiny Salzbursko a Štajersko, kde viacero lokalít vyhlásili za oblasti postihnuté katastrofou.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/KR HaZZ Trenčín


V salzburskom okrese Pongau zasypalo bahno grossarlskú krajinskú cestu v dĺžke dvoch kilometrov. Zosuv so sebou strhával aj vozidlá. Záchranárskym vrtuľníkom previezli do nemocnice viacero ľudí vrátane tehotnej ženy, ktorej sa blížil pôrod. Škody v dôsledku nánosov blata a kamenia hlásili aj z obcí Dorfgastein a Kaprun a početných ďalších ciest.

Situácia sa v nedeľu znova vyhrotila tiež v častiach Štajerska. V obci Donnersbachwald uviazlo 400 turistov vzhľadom na cestu neprejazdnú v dôsledku zosuvov. V obci Oberwölz museli po silných zrážkach evakuovať niektoré lokality, do bezpečia previezli aj obyvateľov domova pre seniorov.

Horné Rakúsko medzitým zasiahli búrky a stovky hasičov tam uvoľňovali cesty od vyvrátených stromov a odčerpávali vodu zo zaplavených pivníc. V tamojšej obci Waldzell neďaleko hranice s Nemeckom zasiahol blesk dvoch mužov, ktorí boli na prechádzke. Jedného z nich museli na mieste oživovať, neskôr však zraneniam podľahol.

Z Korutánska hlásili najmä prekážky v podobe vyvrátených stromov, ktoré poškodili aj elektrické vedenia. Bez elektriny sa tak dočasne ocitlo približne 6000 domácností. Na ceste v okrese Feldkirchen zanechala búrka krúpy vo vrstve miestami vysokej až desať centimetrov, na noc ju preto uzavreli.

K výpadkom prúdu došlo aj v južnej časti Burgenlandu.

Členovia rakúskej vlády vrátane kancelára Christiana Kerna avizovali poskytnutie prostriedkov zo spolkového fondu pre katastrofy. Zástupca štajerského hajtmana Michael Schickhofer oznámil, že na štvrtkovom zasadnutí vlády požiada o okamžitú pomoc vo výške desiatich miliónov eur.

Búrky v Maďarsku poškodili takmer 50 obytných domov



Takmer 50 obytných domov poškodili búrky, ktoré sa na území Maďarska vytvorili príchodom studeného frontu v uplynulých 24 hodinách. Šesť ľudí museli evakuovať. Zástupca hovorcu Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám (OKF) Dániel Mukics uviedol, že hasičov volali na pomoc pri odstraňovaní následkov búrok vo vyše 200 prípadoch, informoval denník Népszava.

Najvážnejšie škody napáchala víchrica v juhomaďarskom meste Orosháza v Békešskej župe, kde bolo poškodených 25 obytných domov a vyvrátený strom padol aj na strechu miestnej nemocnice. Nikto nebol zranený. V tejto župe bola vplyvom búrky prerušená dodávka elektrickej energie na 2600 odberných miestach.

V meste Püspökladány v Hajducko-bihárskej župe museli evakuovať šesť ľudí z dvoch poškodených rodinných domov, ktoré sa stali neobývateľnými.

V obci Csány v Hevešskej župe sa zrútil komín a v mestečku Törökbálint v Peštianskej župe zasiahol strešnú konštrukciu blesk.

Po vlne horúčav vyčíňajú na Balkáne búrky a víchrice



Búrky sprevádzané silnými vetrami a dažďom zasiahli Balkán, v ktorom minulý týždeň zaznamenali rekordne vysoké teploty. Dnes klesli v niektorých oblastiach až o 15 stupňov, čo na jednej strane prinieslo obyvateľom a turistom úľavu po minulotýždňových "štyridsiatkach", na druhej strane zmena počasia mnohým ľuďom poriadne strpčila život.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Slovinská tlačová agentúra STA informovala, že búrky spôsobili po celej krajine "spúšť". Tisíce domácností ostali bez elektriny, keď krupobitie a silný vietor spôsobili škody na úrode a desiatkach domov. Mnohé domy zaplavilo, krúpy poškodili autá a počas búrky popadalo množstvo stromov.

Na chorvátskom polostrove Istrija víchrica v nedeľu neskoro večer taktiež vyvracala stromy a poškodila strechy budov. V niektorých častiach pozdĺž jadranského pobrežia v nedeľu a dnes ráno zaviedli dočasné dopravné obmedzenia.

V susednom Srbsku zasiahli prudké lejaky hornatý región na západe krajiny a potom sa rozšírili na celé územie. Meteorológovia však očakávajú, že vlna horúčav sa vráti na Balkán ešte tento týždeň, dodáva agentúra AP.