Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Európskom parlamente sa opäť objavil špionážny softvér Pegasus

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V apríli minulého roka sa v EP zaviedol systém na sledovanie spywaru v telefónoch poslancov.

Brusel 22. februára (TASR) — Dvaja členovia a jeden zamestnanec podvýboru Európskeho parlamentu pre bezpečnosť a obranu (SEDE) mali vo svojich mobilných telefónoch stopy po útoku špionážnym softvérom Pegasus. TASR o tom informuje na základe správ portálu politico.eu a rakúskeho denníka Kurier.

V stredajšom internom e-maile rozoslanom administratívou EP boli poslanci, ktorí sú členmi spomínaného podvýboru, vyzvaní, aby si nechali skontrolovať mobilné telefóny. Vo štvrtok boli známe tri prípady infikovaných mobilných telefónov.

Stopy po útoku spywarom sa podľa portálu politico.eu našli v mobiloch predsedníčky SEDE, francúzskej liberálnej europoslankyne Nathalie Loiseauovej, ako aj bulharskej sociálnodemokratickej poslankyne Eleny Jončevovej a jedného zamestnanca výboru.

Nie je to prvýkrát, čo sa v mobiloch poslancov Európskeho parlamentu našiel špionážny softvér. V roku 2022 sa zistilo, že telefóny členov hnutia za nezávislosť Katalánska boli infikované dvoma typmi takéhoto softvéru - Pegasus a Candiru.

V tom istom roku sa stal obeťou špionážneho nástroja Predator aj grécky poslanec Nikos Andrulakis. So spywarom má skúsenosti aj predsedníčka EP Roberta Metsolová.

V apríli minulého roka sa v EP zaviedol systém na sledovanie spywaru v telefónoch poslancov. Od jeho spustenia sa vykonali "stovky operácií".

Európsky parlament venuje kybernetickým útokom a zasahovaniu zo zahraničia veľkú pozornosť pre blížiace sa júnové voľby. Zameranie sa hackerov na zákonodarcov EP vyvoláva obavy aj v súvislosti s tým, že konkrétne SEDE, hoci má len poradnú a kontrolnú úlohu, sa venuje aj veľmi citlivým otázkam v oblasti bezpečnosti a obrany.

Pegasus je spyware vyvíjaný izraelskou kybernetickou spoločnosťou NSO Group, ktorý je možné skryto inštalovať na mobilné telefóny a ďalšie zariadenia vybavené rôznymi verziami operačných systémov iOS a Android. Umožňuje nielen sledovanie stlačení tlačidiel a všetkej komunikácie z telefónu, ale dokáže odpočúvať telefónne hovory, sledovať polohu a skryto používať mikrofón a fotoaparát mobilného telefónu.