Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Gabone došlo k štátnemu prevratu. Moc uchopila armáda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gabonskí vojaci obsadili štátny rozhlas a jeho prostredníctvom oznámili, že armáda uchopila moc v krajine, aby obnovila demokraciu.

Libreville 7. januára (TASR) - V Gabone došlo v pondelok k štátnemu prevratu, pričom moc v krajine po 50 rokoch vlády jednej rodiny prevzala armáda. Informovala o tom BBC.

Gabonskí vojaci obsadili štátny rozhlas a jeho prostredníctvom oznámili, že armáda uchopila moc v krajine, "aby obnovila demokraciu". V uliciach metropoly Libreville bolo vidno tanky a obrnené transportéry, blokujúce aj vstup do budovy štátnej televízie. V jej okolí sa ozývala streľba z ručných zbraní.

Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba utrpel v októbri mozgovú príhodu a podstúpil liečbu v Maroku. V novoročnom posolstve sa pokúsil ukončiť špekulácie o svojom zdravotnom stave a povedal, že sa cíti dobre. Predstavitelia ozbrojených síl označili jeho posolstvo za "bezohľadný pokus udržať sa pri moci".

Bongo stojí na čele Gabonu od roku 2009, keď zvíťazil v prezidentských voľbách a ujal sa vlády po svojom otcovi Omarovi Bongovi, ktorý v tejto na ropu bohatej stredoafrickej krajine vládol od roku 1967.