Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Gaze položili základný kameň výškovej budovy zničenej počas vojny

Palestínski predstavitelia v Gaze počas kladenia základného kameňa výškovej obytnej budovy, 18. februára 2015 Foto: TASR/AP

Palestínski predstavitelia v Gaze položili dnes základný kameň výškovej obytnej budovy, ktorá bude stáť na mieste domu zničeného počas vlaňajšej letnej vojny.

Gaza 18. februára (TASR) - Palestínski predstavitelia v Gaze položili dnes základný kameň výškovej obytnej budovy, ktorá bude stáť na mieste domu zničeného počas vlaňajšej letnej vojny medzi militantmi z hnutia Hamas a izraelskými ozbrojenými silami.

Slávnosť položenia základného kameňa novej budovy, na ktorej sa zúčastnil aj minister verejných prác Gazy, mala podľa agentúry Reuters povzbudiť 500 obyvateľov pôvodného bytového domu, ktorý sa po zásahu dvoma izraelskými bombami zrútil. Budovu však po izraelskom varovaní ešte pred bombardovaním evakuovali, takže ani jeden z jej obyvateľov neutrpel pri útoku zranenia.

Jeden z evakuovaných nájomníkov, ktorý vtedy budovu opustil aj s manželkou, dvoma deťmi, matkou a tetou, uviedol, že keď odchádzal z domu, myslel si, že Izraelčania chcú zaútočiť na nejaký konkrétny byt a nie, že po ich útoku spadne celá 11-poschodová budova. Do nového domova sa totiž aj s rodinou nasťahoval len 40 dní pred tým, ako vlani v júli vypukla vojna medzi Izraelom a Hamasom.

Počas 50 dní trvajúceho konfliktu, pri ktorom zahynulo 2200 Palestínčanov a 72 Izraelčanov, bolo v pásme Gazy zničených alebo poškodených aj niekoľko stoviek budov, ktoré čakajú na rekonštrukciu.

Povojnová obnova Gazy dlhodobo viazne kvôli sporom palestínskych frakcií, ktoré vyvolávajú nedôveru medzinárodných darcov.

Izrael vtedy vyhlasoval, že svoje letecké útoky zameriava na miesta, na ktorých sa zdržujú militanti z Hamasu, vrátane ich raketových nosičov, veliteľských stanovíšť a muničných skladov. Židovský štát zároveň Hamas obvinil, že civilistov používa ako ľudské štíty, čo Hamas popiera.