Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Grécku sa vo štvrtok uskutoční generálny štrajk

Foto: TASR/AP

Jednodňový generálny štrajk ochromí vo štvrtok Grécko. Najväčšie odborové centrály vyzvali k nemu na protest voči plánovanému zvyšovaniu daní a znižovaniu rozpočtových výdavkov.

Atény 5. decembra (TASR) - Jednodňový generálny štrajk ochromí vo štvrtok Grécko. Najväčšie odborové centrály vyzvali k nemu na protest voči plánovanému zvyšovaniu daní a znižovaniu rozpočtových výdavkov.

Odborový zväz námorníkov sa paralelne rozhodol predĺžiť štrajk, ktorý po predĺžení mal skončiť v utorok, o ďalšie dva dni, teda až do štvrtkového večera. Znamená to, že trajektová doprava bude až dovtedy paralyzovaná a ostrovy bez letísk zostanú naďalej bez spojenia s pevninou i prepravy medzi nimi.

Námorníci protestujú proti vládnym plánom na zrušenie výrazných daňových úľav, ktoré boli doposiaľ spojené s ich profesiou. V súčasnosti odvádzajú štátu zhruba desať percent svojich príjmov, po novom by to mohlo byť až zhruba 55 percent.

Podobný štrajk sa uskutočnil už v nedávnej minulosti. Panhelénska námorná federácia (PNO) namieta aj proti zmenám v dôchodkovom systéme, nútenému znižovaniu pracovných hodín a platov a rozšírenému zamestnávaniu načierno.

Koalícia gréckeho ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa presadila v máji nový súbor tvrdých úsporných opatrení, ktorého súčasťou sú zmeny v dôchodkovom systéme a zvyšovanie daní. Snaží sa tak plniť podmienky medzinárodných veriteľov pre poskytnutie ďalšej finančnej pomoci. Aktuálny záchranný balík dohodnutý vlani v lete môže dosiahnuť celkovú hodnotu až 86 miliárd eur.