Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Grécku si pripomenuli obete najhoršieho vlakového nešťastia

Letecký pohľad na vagóny a ďalšie časti pochádzajúce z minuloročnej nehody vlakov neďaleko mesta Larisa 28. februára 2024. Pri najsmrteľnejšom železničnom nešťastí v Grécku 1. marca 2023 zahynulo 57 ľudí, keď osobný vlak narazil do protiidúceho nákladného vlaku. Foto: TASR/AP

Ani rok po nehode nie sú k dispozícii oficiálne závery, čo sa týka príčin nehody. Vyšetrovanie sa má uzavrieť 8. marca.

Atény 28. februára (TASR) - Viac než 30.000 demonštrantov vyšlo v stredu do ulíc v gréckych mestách, aby požadovali spravodlivosť pre 57 obetí najtragickejšieho železničného nešťastia v krajine, ku ktorému došlo presne pred rokom. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Iba v hlavnom meste Atény demonštrovalo viac než 20.000 ľudí, kým ďalších vyše 10.000 protestujúcich vyšlo do ulíc v meste Solún na severe Grécka.

Približne 1000 ľudí vrátane príbuzných obetí sa zhromaždilo priamo na mieste vlakového nešťastia v blízkosti mesta Tempi.

K zrážke nákladného vlaku a osobného vlaku plného študentov došlo krátko pred polnocou 28. februára 2023 neďaleko Larisy. Osobný vlak bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny; nákladný vlak išiel opačným smerom.

Demonštranti obviňujú úrady z dlhodobého zlyhania pri zaisťovaní bezpečnosti železničnej dopravy.

Ani rok po nehode nie sú k dispozícii oficiálne závery, čo sa týka príčin nehody. Vyšetrovanie sa má uzavrieť 8. marca.