Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Grécku varujú pred vysokým rizikom požiarov, bude fúkať silný vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Keďže vo veľkých častiach Grécka nepršalo celé týždne, na vyvolanie obrovských požiarov stačia iskry rozdúchavané vetrom.

Atény 7. augusta (TASR) - Grécke úrady v pondelok znovu varovali pred požiarmi a vyzvali obyvateľov, aby opatrne narábali s otvoreným ohňom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Protipožiarny zbor na Twitteri napísal, že "veľmi vysoké" riziko požiarov je v regióne Attika okolo hlavného mesta Atény, ako aj na juhu polostrova Peloponéz a na západe ostrova Kréta.

Dôvodom nie sú vysoké teploty - tie sú pre toto obdobie roka v normálnom rozsahu okolo 35 stupňov Celzia.

Hasiči tentoraz varujú, že požiare môže šíriť silný vietor, ktorý sa tento týždeň očakáva v mnohých častiach Grécka.

V letných mesiacoch totiž postihuje predovšetkým Egejské more silný suchý vietor známy pod názvom meltemi, ktorý intenzívne fúka nad Krétou a ďalšími ostrovmi.

Keďže vo veľkých častiach Grécka nepršalo celé týždne, na vyvolanie obrovských požiarov stačia iskry rozdúchavané vetrom.

V súčasnosti sa rozhoria každý deň desiatky nových požiarov, väčšinu z nich dokážu hasiči dostať pod kontrolu. Veľa ohňov zámerne založia podpaľači alebo ich zapríčiní nedbalosť, napríklad odhodený horiaci ohorok cigarety či neopatrné opekanie v prírode.