Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Guiney vtrhli do väznice a oslobodili bývalého diktátora Camaru

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Camara sa k moci dostal po prevrate v roku 2008.

Konakry 4. novembra (TASR) - Ozbrojenci v sobotu vtrhli do hlavnej väznice v hlavnom meste Guiney Konakry a oslobodili bývalého diktátora Moussu Dadisa Camaru. TASR správu prevzala z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na guinejského ministra spravodlivosti.

Minister spravodlivosti Charles Alphonse Wright tiež oznámil uzavretie hraníc krajiny. Z väzenia podľa jeho slov okrem Camaru unikli aj ďalší vysokopostavení predstavitelia armády.

Niekoľko hodín predtým v jednej zo štvrtí Konakry vypukla prestrelka. V tejto oblasti sa nachádza sídlo prezidenta, vládne budovy, veliteľstvo armády a aj hlavná väznica, píše AFP. Bezpečnostné zložky oblasť uzavreli.

Camara sa k moci dostal po prevrate v roku 2008. V decembri 2009 však odstúpil po sérií protestov v reakcii na masaker na štadióne a následne odišiel do exilu v Burkine Faso. V roku 2021 sa však vrátil do Guinei, píše AFP.

Vo väznici bol zadržiavaný na základe z obvinení v spojitosti masakrom z roku 2009, keď guinejské bezpečnostné zložky strieľali na účastníkov nenásilnej demonštrácie namierenej proti jeho kandidatúre na post prezidenta, píše AP. Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že o život prišlo najmenej 157 ľudí. Camarovi a ďalším obvineným v prípade usvedčenia hrozí doživotný trest odňatia slobody.