Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Györi zadržali účastníka stredajšej masovej bitky v Röszke

Na snímke odpadky, ktoré zostlali po migrantoch a utečencoch na srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke - Horgoš 2, 17. septembra 2015. Foto: TASR/AP/Darko Vojinovic

V Maďarsku začali tento utorok platiť nové právne normy, ktoré okrem iného posilňujú právomoci polície a stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice.


Budapešť 19. septembra (TASR) - Jedného z účastníkov hromadnej bitky utečencov s maďarskou políciou, ktorá sa odohrala túto stredu na srbsko-maďarských hraniciach, zadržali dnes v meste Györ na západe Maďarska. S odvolaním sa na maďarskú políciu o tom informoval webový portál Delmagyar.hu.

Zadržaný čakal v Györi spolu s asi tisíc migrantmi na prevoz do Rakúska. Migranta, ktorého totožnosť nezverejnili, obvinia nielen z účasti na kladení odporu polícii, ale aj v ilegálnom prechode cez hranicu.

V Maďarsku začali tento utorok platiť nové právne normy, ktoré okrem iného posilňujú právomoci polície a stanovujú prísne tresty za nelegálne prekročenie štátnej hranice. Maďarsko na hraniciach so Srbskom vybudovalo plot na ochranu pred ilegálnou migráciou.

Nové zákony stanovujú, že prekročenie alebo poškodenie hraničného plota je trestným činom, pričom za nelegálne prekročenie hraníc bude možné udeliť trest do troch rokov väzenia. Podávať žiadosti o azyl budú migranti na hraničných priechodoch, pričom ich vybavovanie bude môcť byť zrýchlené.

Súčasťou zmien v maďarskej legislatíve je aj zavedenie nového štatútu - krízovej situácie spôsobenej masovým prisťahovalectvom.

Pri hraničnom priechode Horgoš-Röszke sa začiatkom tohto týždňa zhromaždilo asi 5000 migrantov, ktorí v stredu "stratili trpezlivosť" a zaútočili na maďarských policajtov cez plot, vybudovaný na ochranu hraníc, kameňmi a kusmi betónu, na čo títo zareagovali slzotvorným plynom a vodným delom.

V potýčkach, ktoré trvali vyše tri hodiny, bolo zranených 29 policajtov a asi 150 migrantov. Šiesti migranti sú už vo väzbe, po ďalších najmenej dvoch iniciátoroch sa pátra.