Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Haagu objavili časovú schránku so vzácnymi dokumentmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Martin Baumann

Kovová schránka, ktorú pred novinármi otvoril starosta Haagu Jan van Zanen, ukrývala rozličné listy, historické dokumenty a knihy o bojoch Holanďanov proti Napoleonovi.

Haag 30. januára (TASR) - V holandskom meste Haag v pondelok slávnostne otvorili 99 rokov starú časovú schránku, ktorú objavili počas renovačných prác pod jazdeckou sochou kráľa Viliama II. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Kovová schránka, ktorú pred novinármi otvoril starosta Haagu Jan van Zanen, ukrývala rozličné listy, historické dokumenty a knihy o bojoch Holanďanov proti Napoleonovi.

"Spravilo to veľmi pekný dojem z tých čias. Bola tam i báseň pre kráľa, ako aj báseň pre mesto a krajinu," povedal van Zanen. Schránka bola uložená v útrobách podstavca sochy. Tá vznikla v roku 1925 a nachádza sa pri komplexe budov Binnenhof, kde majú sídlo obe komory holandského parlamentu i premiér.

Objavené knihy predstavujú tri zväzky opisov bitiek medzi Viliamom II. a Napoleonom vo francúzštine vrátane bitky pri Waterloo v roku 1815 od vojenského historika Francoisa de Basa.

Objav časovej schránky prekvapil i odborníkov, ktorí o nej nemali žiadne údaje. "Je to veľmi veľké prekvapenie. Schránka bola zabudovaná v špeciálne vyrobenej komore, ktorá sa musela rozpíliť," uviedla Sophie Olieová, expertka na dejiny umenia mesta.

Haag už teraz plánuje pokračovať v tejto tradícii a pri výmene sochy v roku 2028 uloží do jej podstavca vlastnú časovú schránku, povedal starosta. "Požiadame obyvateľov Haagu, aby nám poradili, čo do schránky vložíme pre tých, ktorí ju budú otvárať o 100 rokov," vyhlásil van Zanen.