Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Hamburgu vypátrali už osem aktérov silvestrovských útokov na ženy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prokuratúra v Kolíne nad Rýnom vypísala odmenu 10.000 eur za informácie, ktorú povedú k zadržaniu páchateľov útokov na ženy.


Hamburg 14. januára (TASR) - Polícia v severonemeckom Hamburgu, kde počas silvestrovskej noci došlo podobne ako v Kolíne nad Rýnom k útokom sexuálneho charakteru na ženy, vypátrala zatiaľ osem podozrivých z účasti na tejto trestnej činnosti. Všetci pochádzajú z rodín migrantov, informoval dnes v príslušnom výbore miestneho zastupiteľstva viceprezident tamojšieho Krajinského kriminálneho úradu Frank-Martin Heise.

Utečencom, ako aj mužom, z ktorých viacerí žijú niekoľko rokov v Hamburgu, dokázali konkrétne trestné činy, píše tlačová agentúra DPA. Nikto z nich však podľa rovnakého zdroja nie je za mrežami.

Počet trestných oznámení v súvislosti s útokmi na ženy počas silvestrovskej noci v Hamburgu sa podľa Heiseho zvýšil medzičasom na 195.

V Kolíne pokračuje vyšetrovanie

Prokuratúra v Kolíne nad Rýnom vypísala odmenu 10.000 eur za informácie, ktorú povedú k zadržaniu páchateľov útokov na ženy, ku ktorým došlo pred miestnou Hlavnou železničnou stanicou v priebehu silvestrovskej noci.

Informáciu prinieslo dnes internetové vydanie denníka Kölner Stadt-Anzeiger.

Podľa správy zadržala polícia v stredu v ubytovni pre utečencov vo Wachtbergu neďaleko Bonnu 21-ročného mladíka marockého pôvodu, ktorý sa mal podieľať na násilnostiach voči ženám v Kolíne nad Rýnom.

U muža našli viacero mobilných telefónov, jeden z nich odcudzili práve počas silvestrovskej noci na Hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom. Muža mali ešte dnes predviesť pred vyšetrujúceho sudcu.

Počet trestných oznámení v súvislosti s útokmi spred 14 dní sa pritom neustále zvyšuje. Momentálne ich registrujú 652, vo viac ako polovici z nich (331) ide o sexuálne delikty, informoval dnes vrchný prokurátor Ulrich Brenner.

Počet poškodených je však ešte vyšší (739), pretože niektoré z obetí podali spoločné trestné oznámenie.

Kriminalisti poznajú menovite už 13 obvinených, piati z nich sú vo vyšetrovacej väzbe.

Krajinský snem (parlament) spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa dnes zaoberal udalosťami z Kolína nad Rýnom na mimoriadnom zasadaní, na ktorom vystúpila krajinská premiérka Hannelore Kraftová. Poslancov informovala o aktuálnom stave vyšetrovania a súčasne im prisľúbila úplné vyšetrenie kauzy.

Kraftová súčasne využila príležitosť na prezentáciu viacerých opatrení v záujme pomoci poškodeným a posilnenia policajných zložiek o 500 mužov.

Predsedníčka krajinskej vlády "podržala" svojho ministra vnútra Ralfa Jägera, ktorého odstúpenie požadovala tamojšia opozícia v súvislosti so zlyhaním polície v čase útokov. Samotný minister sa poškodeným ospravedlnil, avšak osobné dôsledky z prípadu nemieni vyvodiť.