Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Hamburgu zneškodnili ďalšiu bombu z druhej svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Tamojší hasičský zbor uviedol, že v okruhu 300 metrov od miesta nálezu bomby bolo evakuovaných približne 5000 ľudí.

Hamburg 18. júla (TASR) — Bombu z čias druhej svetovej vojny bezpečne zneškodnili v štvrti Schanzenviertel v nemeckom prístavnom meste Hamburg. Oznámila to v noci na utorok na sociálnej sieti Twitter tamojšia polícia, informuje agentúra DPA.

Na zneškodnenie bomby boli podľa polície potrebné dve detonácie. "Druhá detonácia bola úspešná. Bomba bola zneškodnená," uviedla v tvíte polícia.

Tamojší hasičský zbor uviedol, že v okruhu 300 metrov od miesta nálezu bomby bolo evakuovaných približne 5000 ľudí. Nad miestom nálezu uzavreli aj vzdušný priestor a dočasne boli zatvorené viaceré železničné stanice. V neďalekej štvrti St. Pauli pre prípad potreby zriadili núdzové útočisko.

Bombu zhodilo britské letectvo v 40. rokoch počas masívneho bombardovania Hamburgu. Objavili ju počas stavebných prác neďaleko stanice mestskej železnice Sternschanze.

Obyvateľov na okraji evakuovanej zóny úrady vyzvali, aby počas zneškodňovania bomby nestáli pri oknách a zostali v miestnostiach, ktoré nie sú situované smerom k miestu nálezu.

Išlo už o druhú nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny, ktorú za uplynulé dva týždne objavili v Hamburgu. Začiatkom júla sa našla britská bomba aj počas výkopových prác v hamburskej štvrti Wilhemsburg.