Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Hanoji sa v stredu začne druhý summit Trump-Kim

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (druhý vľavo), americký veľvyslanec vo VietnameDaniel Kritenbrink (vľavo), vietnamský vicepremiér a minister zahraničných vecí Pham Binh Minh (vpravo) počas stretnutia v Hanoji 26. februára 2019. Foto: TASR/AP

Hovorca juhokórejského prezidenta v pondelok povedal, že obe strany by sa mohli dohodnúť na oficiálnom ukončení kórejskej vojny z rokov 1950-1953.

Hanoj 26. februára (TASR) - Od historického druhého summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom USA Donaldom Trumpom, ktorý sa uskutoční v stredu a vo štvrtok vo vietnamskom Hanoji, sa veľký posun v otázke denuklearizácie Pchjongjangu neočakáva. Hanoj by však podľa Soulu mohol byť dejiskom ukončenia vojnového stavu na Kórejskom polostrove.

Hovorca juhokórejského prezidenta v pondelok povedal, že obe strany by sa mohli dohodnúť na oficiálnom ukončení kórejskej vojny z rokov 1950-1953. Konflikt v čase studenej vojny sa síce skončil prímerím, mierová zmluva však nikdy podpísaná nebola.

"Tá možnosť na uzatvorenie kompromisu medzi Severnou Kóreou a USA tu je," povedal hovorca na margo možného prijatia symbolickej deklarácie o ukončení konfliktu počas summitu vo Vietname.

Úrady v Hanoji dostali na prípravu vrcholného stretnutia zhruba desať dní. Prvý summit Trumpa a Kima v Singapure, zameraný na odstránenie jadrových zbraní z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a Kórejského polostrova, sa pritom pripravoval dva mesiace, píše vo svojej správe agentúra AP.

Napriek malému časovému fondu na prípravu summitu bude podľa námestníka vietnamského ministerstva zahraničných vecí Le Hoai Trunga "bezpečnosť ma maximálnej úrovni".

V súvislosti s príchodom severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý je v poradí tretím členom svojej rodiny absolútne vládnucim v KĽDR, platia vo Vietname najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.

Kimov obrnený olivovo zelený vlak dorazil takmer po troch dňoch cesty cez Čínu v utorok približne o 08.10 h miestneho času (02.10 h SEČ) do stanice vo vietnamskom meste Dong Dang ležiacom pri hraniciach s Čínou. Vodcu KĽDR na 4000 kilometrov dlhej ceste vlakom sprevádzala okrem iných funkcionárov jeho sestra Kim Jo-džong. Na predchádzajúci júnový summit do Singapuru si Kim zapožičal čínske lietadlo.

Krátko po príchode a slávnostnom privítaní presadol Kim Čong-un do auta, ktoré ho doviezlo do 170 kilometrov vzdialeného vietnamského hlavného mesta Hanoj, kde na neho už čakali davy priaznivcov. Kim Čong-un je prvým severokórejským vodcom, ktorý navštívil Vietnam od roku 1964, keď tam zavítal jeho starý otec Kim Ir-sen.

Severokórejský líder Kim Čong-un (druhý zľava) sa zdraví s vietnamskými predstaviteľmi po vystúpení z obrneného vlaku, ktorým dorazil v utorok 26. februára 2019 približne o 08.10 h miestneho času (02.10 h SEČ) do stanice vo vietnamskom meste Dong Dang ležiacom pri hraniciach s Čínou.
Foto: TASR/AP


I keď mnoho odborníkov vyjadrilo pochybnosti nad úspechom summitu a tým, že sa Kim skutočne vzdá jadrového zbrojenia, ktoré pravdepodobne považuje za najlepšiu záruku svojho udržania sa pri moci, v Hanoji v čase vrcholiacich príprav na príchod dvoch politikov panuje "karnevalová eufória", hodnotí situáciu v metropole Vietnamu agentúra AP.

Vo Vietname už vo veľkom nastal predaj tričiek s vytlačeným portrétom Kima a textom "raketový muž". Takúto prezývku mu v roku 2017 uštedril práve Donald Trump. V tom čase vrcholili jadrové skúšky Pchjongjangu, ktoré vyvolávali obavy z nukleárnej vojny.

Škôlkari v tradičných vietnamských odevoch nacvičujú piesne na uvítanie severokórejského vodcu. Turisti sa nadšene fotografujú pred stĺporadiami so stovkami amerických a severokórejských zástav rozmiestnenými po celom meste.

Na podujatie sa akreditovalo viac než 3000 novinárov zo 40 krajín.

Spojené štáty roky požadujú od Pchjongjangu úplnú, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu pred tým, než dôjde k ústupkom z ich strany. Severná Kórea takýto postoj označuje za jednostranný a "gangsterský".

Pchjongjang sa na jednej strane odmieta vzdať svojho jadrového a raketového programu, na druhej strane sa táto chudobná krajina ocitla na pokraji humanitárnej katastrofy a potravinovej krízy.

Trump vo Washingtone v pondelok v predvečer svojho odchodu do Vietnamu uviedol, že sa nazdáva, že si s Kimon vyvinuli "veľmi, veľmi dobrý vzťah". "Neponáhľam sa. Nechcem na nikoho tlačiť," povedal Trump. "Len nechcem žiadne skúšky. Pokiaľ nie sú skúšky, som spokojný."

Severná Kórea uskutočnila svoj posledný, šiesty jadrový test v septembri 2017. Naposledy testovala medzikontinentálnu balistickú strelu v novembri 2017.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pred summitom pre televíziu Fox News povedal, že počas stretnutia by mohlo dôjsť k "výraznému pokroku". Severná Kórea však podľa neho bude musieť prijať "konkrétne kroky" k denuklearizácii a po summite v Hanoji bude musieť nasledovať ešte jeden.

Americký prezident vyjadril aj presvedčenie, že Severná Kórea sa môže čoskoro stať "významnou ekonomickou mocnosťou", ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní.

Trump pricestuje na trojdňovú návštevu do Vietnamu v utorok večer o 20.30 h miestneho času (14.30 h SEČ). Jeho špeciál by mal pristáť na medzinárodnom letisku Noi Bai.

Šéf Bieleho domu sa v stredu ráno pred začiatkom summitu s Kimom stretne s vietnamským prezidentom Nguyenom Phuom Trongom, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom vládnucej komunistickej strany, oznámilo vietnamské ministerstvo zahraničných vecí. Trump z Vietnamu odcestuje vo štvrtok.

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

Kimov program v Hanoji nie je známy, zatiaľ navštívil veľvyslanectvo KĽDR


Severokórejský vodca Kim Čong-un opustil v utorok večer miestneho času luxusný hotel v centre vietnamskej metropoly Hanoj a navštívil veľvyslanectvo Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). V stredu a vo štvrtok sa v Hanoji uskutoční druhý summit severokórejského vodcu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Severokórejský líder Kim Čong-un dostáva kyticu kvetov počas slávnostného privítania po vystúpení z obrneného vlaku, ktorým dorazil v utorok 26. februára 2019 približne o 08.10 h miestneho času (02.10 h SEČ) do stanice vo vietnamskom meste Dong Dang ležiacom pri hraniciach s Čínou.
Foto: TASR/AP


Kimova delegácia sa aj na krátku vzdialenosť z hotela Melia do ambasády previezla v kolóne áut eskortovanej policajtmi na motorkách, pričom vodcovu limuzínu obkolesili ochrankári. Vodca onedlho vystúpil zo svojej čiernej limuzíny a v sprievode svojej sestry Kim Jo-džong zmizol v útrobách diplomatického úradu. Novinári si všimli, že Kim Jo-džong sa viezla v prvom vozidle, z ktorého rýchlo vystúpila, privítala brata a spoločne vošli do žltej budovy postavenej v koloniálnom štýle.

Večer pred historicky prvým summitom s Trumpom, ktorý sa konal vlani v júni v Singapure, sa Kim s úzkym tímom vybral na nočnú prehliadku najzaujímavejších miest veľkomesta.

Agentúra AFP vo svojej správe napísala, že podrobnosti ohľadne Kimovho osobného programu v Hanoji sú opradené tajomstvom. Kim by od utorka večera do stredy večera, keď sa summit s Trumpom oficiálne začne, podľa AFP mohol navštíviť vietnamskú automobilku či fabriku juhokórejského Samsungu.

AFP pripomenula, že Kim nenavštívil ambasádu KĽDR v zahraničí prvýkrát. Vlani v júni sa zastavil napríklad na veľvyslanectve v Pekingu.

Kim i Trump by v stredu pred summitom mali viesť samostatné rozhovory s najvyššími predstaviteľmi Vietnamu.

Vzťahy medzi USA a Severnou Kóreou počas funkčného obdobia Donalda Trumpa:



12. februára 2017 - Americký prezident Donald Trump a japonský premiér Šinzó Abe spoločne odsúdili Severnú Kóreu za najnovšie skúšobné odpálenie balistickej strely.

1. mája 2017 - Americký prezident Donald Trump povedal, že je ochotný stretnúť sa "za správnych okolností" so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

13. júna 2017 - Severná Kórea prepustila amerického občana Otta Warmbiera, ktorého zadržiavala 17 mesiacov. Mladý Američan sa na súde priznal k pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo mal byť potrestaný 15-ročným väzením a nútenými prácami.

19. júna 2017 - Americký vysokoškolák Otto Warmbier, ktorého týždeň predtým previezli v kóme do vlasti zo Severnej Kórey, zomrel vo veku 22 rokov na území štátu Ohio.

4. júla 2017 - Severná Kórea vyhlásila, že úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu. Severokórejská štátna televízia uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un. Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov.

3. septembra 2017 - Kórejská ľudovodemokratická republika uskutočnila úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

19. septembra 2017 - Pokiaľ budú Spojené štáty donútené brániť seba alebo svojich spojencov pred severokórejskou agresiou, nebudú mať potom inú možnosť než "Severnú Kóreu úplne zničiť". Americký prezident Donald Trump sa tak vyjadril v rámci svojho prvého prejavu na pôde Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti otvorenia jeho Všeobecnej rozpravy v New Yorku.

22. septembra 2017 - Severokórejský vodca Kim Čong-un v nezvyčajne priamom vyjadrení označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za "vyšinutého" a dodal, že "draho zaplatí" za svoje hrozby.

23. septembra 2017 - Americké ministerstvo obrany oznámilo, že bombardovacie lietadlá B-1B z tichomorského ostrova Guam a sprevádzajúce stíhačky F-15 z americkej základne na japonskom ostrove Okinava podnikli misiu v medzinárodnom vzdušnom priestore nad vodami pri východnom pobreží Severnej Kórey.

-- Vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa "úplným zničením" Severnej Kórey "spôsobujú, že vyslanie našich rakiet na pevninu USA je o to nevyhnutnejšie", vyhlásil v prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho.

29. novembra 2017 - KĽDR oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-15, schopnej zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Raketa prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla.

31. januára 2018 - Spojené štáty vytvárajú "maximálny tlak", aby zabránili "bezohľadnej snahe" Severnej Kórey získať jadrové zbrane. V správe o stave únie pred americkým Kongresom to vyhlásil šéf Bieleho domu Donald Trump.

27. apríla 2018 - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril na summite s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Pchanmundžome ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny. Lídri sa na stretnutí dohodli na zastavení všetkých "nepriateľských akcií" medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953 a predložiť mierovú zmluvu.

10. mája 2018 - Prezident USA Donald Trump privítal na Andrewsovej leteckej základni pri Washingtone troch Američanov, ktorých prepustila z väzenia Severná Kórea.

11. mája 2018 - Severná Kórea ohlásila koniec raketových skúšok a svoj jadrový program označila za dokončený.

12. júna 2018 - Podanie rúk amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure odštartovalo ich summit. Obaja politici predniesli krátke vyhlásenia. Trump a Kim podpísali komplexnú dohodu, ktorej obsah nebol zverejnený. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR.

25. júna 2018 - Severná Kórea sa rozhodla neusporiadať každoročné zhromaždenie "proti americkému imperializmu", ktorým si tradične pripomínala výročie začiatku kórejskej vojny. Išlo o ďalší znak zmiernenia napätia po summite Kim Čong-una s Donaldom Trumpom.

13. júla 2018 - Severokórejský vodca Kim Čong-un napísal americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi list, v ktorom vyjadril vieru, že spoločné úsilie oboch krajín povedie k "novej budúcnosti" vo vzťahoch KĽDR s USA.

2. augusta 2018 - Americký viceprezident Mike Pence slávnostne prijal na Havaji pozostatky amerických vojakov padlých v kórejskej vojne, ktorá sa skončila v roku 1953. Spojeným štátom ich odovzdala Severná Kórea. Príslušníci americkej armády prevzali 55 rakiev zahalených americkými zástavami.

24. augusta 2018 - Prezident USA Donald Trump nariadil ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi, aby odložil ohlásenú cestu do Severnej Kórey, pretože v denuklearizácii "nerobíme dostatočný pokrok".

3. novembra 2018 - Severná Kórea pohrozila, že by mohla obnoviť štátnu politiku budovania svojho jadrového arzenálu, ak Spojené štáty nezrušia ekonomické sankcie uvalené na Pchjongjang.

18. januára 2018 - Vysokopostavený severokórejský predstaviteľ Kim Jong-čchol pricestoval do Washingtonu na rokovania s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom o druhom summite medzi oboma stranami.