Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Holandsku sa dohodli na koaličnej vláde, Wilders premiérom nebude

Na archívnej snímke Geert Wilders. Foto: TASR/AP

Wilders už dávnejšie oznámil, že sa nebude uchádzať o funkciu premiéra, aby dal šancu koaličným rokovaniam.

Haag 15. mája (TASR) - Krajne pravicový holandský populista Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

Predstavitelia štyroch politických subjektov - Wildersovej Strany slobody (PVV), Ľudovej strany slobody a demokracie (VVD), Novej spoločenskej zmluvy (NSC) a Farmársko-občianskeho hnutia (BBB) - už v pondelok vyjadrili nádej, že sú v poslednom štádiu rokovaní a vyjednávači určení vedením koaličných rokovaní budú môcť v stredu vystúpiť v parlamente so záverečnou správou.

"Máme dohodu vyjednávačov," povedal v stredu Wilders, ktorý neochotne súhlasil s tým, že sa vzdá svojho sna stáť na čele piatej najväčšej európskej ekonomiky pre znepokojenie nad jeho protiislamskými a protieurópskymi názormi.

Wilders už dávnejšie oznámil, že sa nebude uchádzať o funkciu premiéra, aby dal šancu koaličným rokovaniam. Cez víkend vyhlásil, že už našiel a aj skontaktoval vhodného kandidáta na funkciu premiéra, neuviedol však jeho meno.

Predsedom vlády sa po parlamentných voľbách zvyčajne stáva líder najväčšej strany v koalícii, avšak lídri všetkých štyroch strán sa už v skoršej fáze rokovaní dohodli, že nikto z nich tento post neobsadí; právo určiť vhodného kandidáta má však najúspešnejšia strana vo voľbách.