Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Holandsku sa v pondelok obnovia rokovania o novej koaličnej vláde

Holandský premiér Mark Rutte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O obnovenie rokovaní požiadala v stredu predsedníčka parlamentu Vera Bergkampová.

Brusel 12. augusta (TASR) - Rozhovory o vytvorení novej koaličnej vlády v Holandsku budú pokračovať v 16. augusta, keď sa hlavná vyjednávačka Mariette Hamerová stretne na rokovaniach s premiérom a lídrom Ľudovej strany slobody a demokracie (VVD) Markom Ruttem a šéfkou diplomacie a lídekou liberálnej strany D66 Sigrid Kaagovou. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

O obnovenie rokovaní požiadala v stredu predsedníčka parlamentu Vera Bergkampová.

Rutte a Kaagová počas leta pracovali na spoločnom dokumente, ktorý má načrtnúť prípadnú koaličnú dohodu. Rokovania o budúcej koalícii sa v júni dostali do slepej uličky, pričom politické strany sa dohodli na ich pokračovaní po skončení letných prázdnin.

V Holandsku od začiatku januára pôsobí úradnícka vláda po tom, ako predchádzajúci kabinet odstúpil po vypuknutí škandálu s vyplácaním prídavkov na deti.

Víťazmi marcových predčasných volieb sa stali práve VVD a D66, ktoré majú v 150-člennom parlamente spolu 59 kresiel.

Podľa DutchNews.nl cieľom obnovených rokovaní je zistiť, či sa k víťazom volieb pripoja aj ďalšie strany. Za pravdepodobných koaličných partnerov sú považované Kresťanskodemokratická výzva (CDA), Strana práce (PvdA), Zelení (GroenLinks) a Kresťanská únia.

Zelení aj labouristi už prejavili záujem byť súčasťou budúcej vlády, konzervatívnejšie zamerané VVD a CDA však nechcú kabinet s dvoma stredoľavými politickými subjektmi.