Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Hondurase sa konajú prezidentské a parlamentné voľby

Žena hádže volebný lístok do urny, 26. november 2017, Tegucigalpa. Foto: TASR/AP

V nedeľňajších voľbách je oprávnených hlasovať približne 6,4 milióna Hondurasanov.

Tegucigalpa 26. novembra (TASR) - V Hondurase sa v nedeľu konajú prezidentské a parlamentné voľby. Tamojší prezident Juan Orlando Hernández (49) sa v nich uchádza o ďalší mandát. V jednokolových prezidentských voľbách proti nemu stojí ďalších osem kandidátov, informovala agentúra DPA.

Za dvoch najväčších súperov súčasného prezidenta sú považovaní konzervatívny akademik a politický nováčik Luis Zelaya a stredoľavý obľúbený športový komentátor Salvador Nasralla, ktorý sa teší pomerne vzácnej podpore viacerých politických strán. Prieskumy verejnej mienky však pripisujú víťazstvo Hernándezovi.

V nedeľňajších voľbách je oprávnených hlasovať približne 6,4 milióna Hondurasanov. Okrem prezidenta si zvolia aj 128 členov Kongresu a tiež 298 starostov. Prvé predbežné výsledky sa očakávajú v nedeľu večer.

Honduraská ústava znovuzvolenie do funkcie prezidenta nepovoľuje. Hernández však svoju kandidatúru postavil na rozhodnutí tamojšieho najvyššieho súdu, ktorý v roku 2015 rozhodol v prospech bývalého prezidenta Rafaela Callejasa. Ten tvrdil, že zákaz opätovné zvolenia do úradu porušuje jeho občianske práva. Samotný Callejas sa momentálne pre účasť v korupčnom škandále v štruktúrach Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o ďalší prezidentský mandát neuchádza.

Honduraská opozícia tvrdí, že najvyšší súd nemôže prevážiť nad ústavou. Hernández zase argumentuje tým, že potrebuje druhé funkčné obdobie v úrade, aby sa mu podarilo upevniť úspechy, ktoré už dosiahol, napríklad v oblasti bezpečnosti.

Hernández potláčal pomocou armády zločinecké gangy, viacerých drogových lídrov vydal do Spojených štátov a mierne sa mu podarilo znížiť aj počet vrážd v krajine, v ktorých však Honduras naďalej drží svetové prvenstvo, priblížila DPA. Prezident znížil aj fiškálny deficit krajiny. Kritici mu však vyčítajú, že urobil len veľmi málo na to, aby znížil extrémne vysokú mieru chudoby v krajine.