Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Hondurase zadržali štyroch podozrivých z vraždy Berty Cáceresovej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zavraždená aktivistka bola známa ako bojovníčka proti veľkým projektom, ktoré v Hondurase ničili životné prostredie.

Tegucigalpa 2. mája (TASR) - Štyroch podozrivých z vraždy významnej ochrankyne životného prostredia a líderky Občianskej rady organizácií pôvodných obyvateľov Hondurasu Berty Cáceresovej z 3. marca zadržali dnes pri raziách v rôznych mestách tejto stredoamerickej republiky.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na honduraskú prokuratúru.

Berta Cáceresová pravidelne čelila hrozbám, na ktoré upozorňovala políciu - tá však nekonala. Laureátku Goldmanovej ceny za životné prostredie v tretí marcový deň zastrelili v jej dome. Pri tomto zločine utrpel zranenia líca a ruky aj mexický ľudskoprávny aktivista Castro Soto, ktorému následne priznali štatút chráneného svedka a jeho svedectvo by malo byť kľúčové pre objasnenie vraždy a usvedčenie páchateľov.

Podľa oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií sú medzi zadržanými osobami aktívny príslušník ozbrojených síl, bývalý vojak a spolupracovník firmy Desa, ktorá buduje priehradu Agua Zarca.

Zavraždená aktivistka bola známa ako bojovníčka proti veľkým projektom, ktoré v Hondurase ničili životné prostredie, najmä proti výstavbe spomínanej priehrady, ktorá má vzniknúť na rieke Gaalcarque, posvätnej pre Indiánov.

Mnohí z kolegov i príbuzných obete zločinu vinili zo zodpovednosti za vražedný útok už skôr práve spomínanú firmu.