Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Hondurase zavraždili nositeľku prestížnej Goldmanovej ceny

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri štvrtkovom útoku na Caceresovú bol zranený aj mexický ľudskoprávny aktivista Gustavo Castro Soto, ktorý vyviazol so zraneniami líca a ruky.

Paríž 6. marca (TASR) - Za účasti stoviek ľudí dnes v Hondurase pochovali významnú ochrankyňu životného prostredia a líderku Občianskej rady organizácií pôvodných obyvateľov Hondurasu Bertu Caceresovú, ktorá sa 3. marca stala obeťou vraždy.

Caceresovej vlani udelili prestížnu Goldmanovu cenu za životné prostredie. Bola známa svojím bojom proti veľkým projektom, ktoré v Hondurase ničili životné prostredie, najmä proti výstavbe priehrady Agua Zarca, ktorá má vzniknúť na rieke Gaalcarque - pre Indiánov posvätnej.

Berta Caceresová pravidelne dostávala vyhrážky smrťou, na ktoré upozorňovala políciu - tá však nekonala.

Pri štvrtkovom útoku na Caceresovú bol zranený aj mexický ľudskoprávny aktivista Gustavo Castro Soto, ktorý vyviazol so zraneniami líca a ruky, uviedol minister bezpečnosti Julian Pacheco. Podľa neho Soto má teraz štatút chráneného svedka a jeho svedectvo bude kľúčové pre vyriešenie vraždy a odhalenie jej páchateľov. Pacheco uviedol, že v súvislosti s vraždou polícia predviedla na výsluch dvoch podozrivých.

Honduraský prezident Juan Orlando Hernández spresnil, že úrady vyšetrujú Caceresovej vraždu aj s pomocou USA.

Caceresovej zásluhy v noci nadnes vysoko ocenila francúzska politická strana Európa Ekológia - Zelení, ktorá dodala, že angažovanie sa a boj za životné prostredie si v mnohých krajinách sveta vyžaduje veľa odvahy a obety.