Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Hongkongu opätovne otvorili múzeum masakru z roku 1989

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inštitúciu oživili krátko pred 30. výročím krvavého zásahu proti prodemokratickému protestu v čínskej metropole.

Hongkong 26. apríla (TASR) - Múzeum dokumentujúce masaker, ku ktorému došlo v roku 1989 na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), v piatok v Hongkongu opätovne otvorili po troch rokoch prerušenia jeho činnosti. Informoval o tom denník Mainiči šimbun s odvolaním sa na tlačovú agentúru Kjódó.

Inštitúciu oživili krátko pred 30. výročím krvavého zásahu proti prodemokratickému protestu v čínskej metropole. "Znovuotvorenie Múzea 4. júna na 30. výročie je jasným dôkazom nášho záväzku uchovávať pamäť, usilovať sa o spravodlivosť a dúfať v budúcnosť našej krajiny," vyhlásil Albert Ho, šéf skupiny prevádzkujúcej toto múzeum.

V múzeu sú vystavené predmety súvisiace s incidentom, ako aj fotografie, výstrižky z dobovej tlače a odtajnené vládne dokumenty zaznamenávajúce priebeh vtedajších udalostí. Múzeum po prvý raz otvorili v roku 2014 v komerčnej budove, avšak po právnych sporoch s vlastníkom nehnuteľnosti boli prevádzkovatelia nútení ho zatvoriť.

Nová lokalita múzea sa nachádza v hongkonskej štvrti Ťiou-lung (Kowloon). Múzeum prevádzkuje nezisková organizácia Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China, ktorá každoročne usporadúva spomienkové podujatia na pamiatku obetí masakru. K hlavnému zásahu došlo v noci na 4. júna 1989.

"Má to význam, pretože Hongkong je jediným miestom v Číne, kde takéto múzeum povolili. Dúfam, že múzeum bude ďalej fungovať, aby ho mohli navštíviť ľudia, ktorí sa chcú dozvedieť niečo o dejinách, a to bez ohľadu na to, aký majú názor na zásah," uviedol pre Kjódó istý 60-ročný bývalý učiteľ z Hongkongu.

Demonštrácie za nastolenie základných ľudských práv, slobody slova a proti komunistickej vláde sa konali pod študentským vedením na Tchien-an-men od 15. apríla do 4. júna. Ich potlačenie armádou si vyžiadalo zhruba 10.000 mŕtvych.