Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Hongkongu zadržali aktivistu, ktorý chcel požiadať o azyl v USA

Policajti v Hongkongu zatkli demonštranta. Foto: TASR/AP

Okrem Tonyho Chunga boli v utorok zadržaní aj ďalší dvaja aktivisti vo veku 16 a 17 rokov. Hongkongská polícia sa k zatknutiam bezprostredne nevyjadrila.

Hongkong 27. októbra (TASR) - Známeho hongkonského prodemokratického aktivistu Tonyho Chunga zadržala v utorok polícia predtým, ako sa pokúsil požiadať o azyl v USA na miestnom americkom konzuláte. Okrem neho zatkli aj ďalších dvoch aktivistov. Informovali o tom v utorok agentúry DPA a AFP.

Všetci traja zadržaní boli členmi dnes už rozpusteného študentského prodemokratického hnutia Studentlocalism. Viacerých členov tohto hnutia v lete zatkli za údajné separatistické postoje.

Podľa denníka South China Morning Post bol Tony Chung (po čínsky Čung Chan-lin) zatknutý v kaviarni neďaleko amerického konzulátu, kde sa údajne chystal požiadať o azyl.

Okrem Tonyho Chunga boli v utorok zadržaní aj ďalší dvaja aktivisti vo veku 16 a 17 rokov. Hongkongská polícia sa k zatknutiam bezprostredne nevyjadrila.

Je to už druhýkrát, čo Chunga zadržali za porušenie nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu, terorizmu a spolupráce so zahraničnou mocnosťou. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

Čína koncom júna uviedla pre územie Hongkongu do platnosti zákon o národnej bezpečnosti, ktorý vyvolal obavy medzi prodemokratickými aktivistami v meste a taktiež si vyslúžil kritiku od zahraničných vlád. Podľa kritikov táto zákonná norma obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala toto územie pod svoju správu. Bývalá britská kolónia sa vtedy stala autonómnym územím Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".