Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Indonézii popravili osem ľudí za drogy, jednu popravu ešte odložili

Sanitka vezúca rakvu prichádza z väznice na indonézskom ostrove Nusakambangan, kde sa vykonala poprava ľudí odsúdených na trest smrti za pašovanie drog do Indonézie, počas policajnej eskorty v Cilacape, na Centrálne Jáve 29. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Indonéziu, aby zvážila moratórium na trest smrti a upozornil, že trestné činy spojené s drogami nie sú považované za najzávažnejšie.

Jakarta 28. apríla (TASR) - V Indonézii popravili v stredu po polnoci miestneho času osem ľudí odsúdených na trest smrti za drogovú trestnú činnosť. Filipínka, deviata odsúdená, ktorú mal postihnúť rovnaký osud, sa pred popravnú čatu napokon nepostavila, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Čata popravila štyroch Nigérijčanov, dvoch Austrálčanov, Brazílčana a Indonézana.

Poprava Filipínky bola podľa spravodajskej stanice BBC odložená na poslednú chvíľu po tom, čo sa polícii na Filipínach prihlásila žena, ktorá ju vraj nahovorila na pašovanie drog.

Odklad výkonu trestu smrti kvôli právnym nezrovnalostiam v procese získal už predtým francúzsky občan.

Austrália na protest proti poprave dvojice austrálskych pašerákov drog stiahne svojho veľvyslanca z Indonézie. Oznámil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Rešpektujeme suverenitu Indonézie, avšak to, čo sa stalo, odsudzujeme. Vzťahy medzi Austráliou a Indonéziou tým utrpeli," uviedol Abbott pre novinárov v Canberre.

Austrálčanov Myurana Sukumarana a Andrewa Chana spolu so šiestimi ďalšími odsúdenými pašerákmi z rozličných krajín popravili dnes v Indonézii krátko po polnoci miestneho času.

Austrálsky veľvyslanec v tejto juhoázijskej krajine Paul Gibson sa vráti do vlasti koncom tohto týždňa, informovala austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Indonéziu, aby zvážila moratórium na trest smrti a upozornil, že trestné činy spojené s drogami nie sú považované za najzávažnejšie.