Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Indonézii zadržali za protiarmádnu pieseň člena Amnesty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Profesor na Štátnej univerzite v Jakarte R. Robet bol zatknutý za údajné hanobenie na základe zákona o elektronicky šírených informáciách, ktorý sa v Indonézii používa na obmedzovanie slobody prejavu.

Jakarta 7. marca (TASR) - Polícia v stredu večer zadržala jedného z členov indonézskej pobočky ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) po tom, ako sa na internete objavilo video, v ktorom spieva protiarmádnu pieseň. Informovala o tom agentúra AP.

Profesor sociológie na Štátnej univerzite v Jakarte Robertus Robet bol zatknutý za údajné hanobenie na základe zákona o elektronicky šírených informáciách, ktorý sa v Indonézii čoraz viac používa na obmedzovanie slobody prejavu, vysvetľuje AP.

Protestná pieseň vznikla v roku 1998 počas študentského hnutia proti bývalému diktátorovi Suhartovi.

Robet ju spieval 28. februára v Jakarte na proteste proti nevyriešeným prípadom porušovania práv a plánom poskytnúť nezamestnaným armádnym generálom prácu na civilných úradoch.

Člena Amnesty vyšetrujú za nenávistné prejavy. Ak ho uznajú za vinného, hrozia mu dva roky väzenia, uviedol hovorca indonézskej polície Dedi Prasetyo.