Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

V Iraku zavraždili syna známej ľudskoprávnej aktivistky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Karim bol nezvestný od minulého piatku. Jeho telo so strelnými zraneniami na hlave a hrudníku sa našlo v sobotu v Basre.

Bagdad 27. júla (TASR) - Iracká polícia zadržala muža podozrivého z vraždy syna prominentnej ľudskoprávnej aktivistky, ktorého telo sa našlo uplynulý víkend v meste Basra na juhu krajiny. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovali iracké úrady.

Vražda syna aktivistky Fátimy Bahádlíovej "sa zdá byť ďalšou z rozširujúceho sa zoznamu útokov a vrážd", ktorých terčom sa stávajú irackí ochrancovia ľudských práv a ich rodiny, uviedla na sociálnej sieti Twitter v Dubline sídliaca ľudskoprávna organizácia Frontline Defenders.

Veľvyslanec Európskej únie v Iraku Martin Huth vyzval iracké úrady na rýchle vyšetrenie tejto vraždy.

Od roku 2019, keď v Iraku vypukli nepokoje, ktorých aktéri žiadali politické zmeny a potlačenie vplyvu frakcií podporovaných Iránom, boli zavraždené alebo unesené - niekedy len nakrátko - desiatky ľudskoprávnych aktivistov.

Poslednou obeťou vraždy sa stal syn aktivistky Bahádlíovej, 26-ročný Alí Karim. Osobu podozrivú z jeho vraždy zadržali v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan. Muž, pôvodom z Basry, sa k činu priznal a bol vydaný irackým federálnym úradom.

Karim bol nezvestný od minulého piatku. Jeho telo so strelnými zraneniami na hlave a hrudníku sa našlo v sobotu v Basre.

Jeho matka svojho času založila organizáciu, ktorá podnikala aktivity na ochranu a vzdelávanie žien, a angažovala sa v kampani proti verbovaniu mladých ľudí militantnými skupinami. Podľa nemenovaných aktivistov Bahádlíová často dostávala vyhrážky.