Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Iráne oslavovali 45 rokov od islamskej revolúcie

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sa modlí pri hrobe zosnulého generála, Hassana Tehraního Moghaddama, revolučného veliteľa, ktorý je spätý s raketovým programom krajiny a ktorý zahynul pri masovom výbuchu fabriky v novembri 2011, na cintoríne pri Teheráne 31. januára 2024. Foto: TASR/AP

Na sprievodoch v Teheráne boli predstavené aj balistické strely, zatiaľ čo z Námestia Slobody (Mejdáne azádí) vypúšťali balóny.

Teherán 11. februára (TASR) - Obyvatelia Iránu si v nedeľu pripomenuli 45. výročie islamskej revolúcie z roku 1979. Podľa štátnych médií sa osláv zúčastnili milióny vládnych priaznivcov, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Zábery z iránskej televízie podľa DPA ukazovali masy ľudí v uliciach hlavného mesta Teherán vrátane bezpečnostných zložiek a duchovných.

Na sprievodoch v Teheráne boli predstavené aj balistické strely, zatiaľ čo z Námestia Slobody (Mejdáne azádí) vypúšťali balóny. Davy mávali iránskymi vlajkami, skandovali slogany a niesli plagáty s nápismi "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu".

Na oslavách povstania z roku 1979, ktorým bola zvrhnutá Západom podporovaná monarchia a k moci sa dostali islamisti, vystúpil aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Vyzval na krajiny v regióne, aby prerušili ekonomické vzťahy s Izraelom - úhlavným nepriateľom Iránu.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že cieľom nepriateľov Teheránu je šíriť beznádej medzi Iráncami. Podľa DPA tým zrejme odkazoval na sankcie uvalené západnými štátmi na Irán a množstvo ekonomických problémov krajine.

V posledných rokoch sa vzťahy Iránu so Západom dramaticky zhoršili v dôsledku jadrového programu Teheránu, porušovania ľudských práv a iránskej podpory militantných skupín na Blízkom východe.