Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Iráne pochovali obete bombových útokov, prišiel aj prezident Raísí

Príslušníci Revolučných gárd nesú iránskou vlajkou zahalenú rakvu Nazanin Fatemeh Aziziovej, 4-ročného dievčatka z Afganistanu, ktoré zahynulo pri stredajšom výbuchu bomby, počas pohrebného obradu obetí v meste Kermán asi 510 míľ (820 km) juhovýchodne od hlavného mesta Teherán, Irán, piatok 5. januára 2024. Foto: TASR/AP

Prezident Raísí sa podľa iránskej štátnej televízie "zúčastnil na pohreboch a uctil si pamiatku mučeníkov". Ešte predtým tam navštívil aj Solejmáního hrob.

Kermán 5. januára (TASR) - Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok navštívil mesto Kermán, kde sa v Mešite imáma Alího zúčastnil na pohrebe 85 obetí stredajších bombových útokov pri hrobe iránskeho generála Kásema Solejmáního. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Prezident Raísí sa podľa iránskej štátnej televízie "zúčastnil na pohreboch a uctil si pamiatku mučeníkov". Ešte predtým tam navštívil aj Solejmáního hrob.

Iránska agentúra Tasním pôvodne s odvolaním sa na guvernéra provincie Kermán informovala, že zosnulých pochovajú počas súkromných pohrebov, ktoré organizujú ich rodiny. Iránski predstavitelia zároveň vyzvali ľudí, aby sa po pohreboch a modlitbách zúčastnili na masovom zhromaždení na protest proti tomuto útoku.

Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti. Delilo ich od seba približne desať minút. Iránska štátna televízia upravila v piatok bilanciu obetí z pôvodných 84 na 85 po tom, čo zomrel jeden z 284 zranených.

"Medzi obeťami je 44 žien a detí a viac než desiatka Afgancov," uviedla štátna televízia.

K týmto útokom sa vo štvrtok prihlásila militantná organizácia Islamský štát (IS). Vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram uviedla, že dvaja jej členovia na tomto mieste "aktivovali svoje vesty s výbušninami".

Samovražedný útok potvrdili v prípade prvého výbuchu aj iránske orgány. Druhý útok podľa nich taktiež pravdepodobne spáchal samovražedný atentátnik.

Solejmáního zabila dronom armáda Spojených štátov 3. januára 2020 neďaleko letiska v Bagdade. Útok nariadil vtedajší americký prezident Donald Trump. Tento iránsky generál velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.