Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravili osobu pre útok dronom, z ktorého vinili Izrael

Iránska národná zástav. Foto: TASR/AP

V januári Irán popravil štyroch príslušníkov kurdskej menšiny na základe obvinení z špehovania pre Izrael.

Teherán 3. marca (TASR) - V Iráne popravili "teroristu" v súvislosti s vlaňajším dronovým útokom, ktorého terčom sa stal vojenský komplex ministerstva obrany v meste Isfahán. V nedeľu o tom informovali štátne médiá, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

Podľa iránskej televízie nemenovaná osoba "plánovala odpáliť komplex dielní ministerstva obrany v Isfaháne pod vedením spravodajského dôstojníka izraelskej tajne služby Mossad". Nebolo však bezprostredne známe, kedy a kde bola táto osoba popravená.

Iránske úrady koncom vlaňajšieho januára informovali o "neúspešnom" dronovom útoku cielenom na vojenský komplex ministerstva obrany v provincii Isfahán, v ktorej sa nachádza aj podzemný závod na obohacovanie uránu Natanz.

Iránske ministerstvo obrany uviedlo, že protilietadlový systém zničil jeden z dronov, zatiaľ čo ďalšie dva vybuchli. Podľa neho nedošlo k nijakým obetiam a incident spôsobil na objekte len malé škody. Iránska rozviedka neskôr informovala, že zadržala hlavných aktérov zapojených do útoku.

Irán má v oblasti Isfahánu niekoľko známych zariadení určených na jadrový výskum. Jadrový program krajiny, na ktorý sú uvalené sankcie, sa viackrát stal terčom sabotáží, vrážd odborníkov aj kybernetických útokov. Teherán obviňuje Izrael z podniknutia viacerých tajných operácií na iránskom území.

V januári Irán popravil štyroch príslušníkov kurdskej menšiny na základe obvinení z špehovania pre Izrael. Odsúdili ich za spoluprácu s Izraelom na pláne sabotáže iránskeho obranného zariadenia v Isfaháne.