Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravili piatich mužov odsúdených za skupinové znásilnenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tvrdí, že Irán popravuje viac ľudí ako ktorákoľvek iná krajina okrem Číny.

Teherán 9. augusta (TASR) - V Iráne v stredu popravili obesením piatich mužov, ktorých vlani odsúdili za hromadné znásilnenie ženy na severozápade krajiny, uviedla iránska justícia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Päť mužov, ktorí v máji 2022 uniesli a znásilnili ženu v meste Marand, bolo dnes popravených," oznámila justičná webová stránka Mizan Online.

Muži, ktorých zatkli štyri dni po skupinovom znásilnení v iránskej provincii Východný Azerbajdžan, boli zapletení aj do ďalších trestných činov, uviedol Mizan Online bez zverejnenia bližších informácií.

V júli popravili v Iráne troch mužov odsúdených za znásilnenie žien, ktorým dali narkózu po tom, ako ich nalákali na falošnú kliniku estetickej chirurgie. Koncom roka 2021 ich uznali za vinných zo spriahnutia vo viacerých prípadoch sexuálnych útokov v južnej provincii Hormozgán, informoval vtedy Mizan Online.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tvrdí, že Irán popravuje viac ľudí ako ktorákoľvek iná krajina okrem Číny. Teherán minulý rok obesil najmenej 582 ľudí, čo je najvyšší počet od roku 2015, tvrdí AI.

Organizácia uvádza, že úrady v Iráne "výrazne zvýšili celkový počet popráv za všetky zločiny, pričom v roku 2023 doteraz popravili najmenej 282 ľudí". Tento počet je podľa AI takmer dvojnásobný v porovnaní s počtom popráv, ktoré boli zaznamenané minulý rok k začiatku júna.