Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravili troch členov drogového kartelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

K zadržaniu podozrivých došlo v roku 2014. U jedného z nich bol pri zadržaní políciou zaistený kilogram kokaínu, ópia a metamfetamínu.

Teherán 10. mája (TASR) - Troch na smrť odsúdených členov drogového kartelu popravili v stredu v Iráne. Ako podľa agentúry AFP na svojom webe uviedla iránska justícia, šlo o členov jedného z najväčších drogových kartelov v Iráne špecializujúceho sa na kokaín.

K zadržaniu podozrivých došlo v roku 2014. U jedného z nich bol pri zadržaní políciou zaistený kilogram kokaínu, ópia a metamfetamínu.

K poprave trojice odsúdených došlo len deň po tom, ako vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v utorok upozornil, že Irán tento rok každý týždeň popraví - v priemere - viac než desať ľudí.

AFP dodala, že tento rok bolo v Iráne popravených už viac ako 210 osôb - väčšina z nich za drogové trestné činy. Vo vyhlásení OSN sa však uvádza, že skutočný počet popravených je pravdepodobne oveľa vyšší.

Vlani bolo v Iráne popravených najmenej 582 ľudí, čo je najvyšší počet popráv v tejto krajine od roku 2015 a výrazne viac ako 333 popráv zaznamenaných v roku 2021, špecifikovali v apríli v spoločnej správe skupina Iránske ľudské práva (IHR) so sídlom v Nórsku a organizácia Spoločne proti trestu smrti (ECPM) sídliaca v Paríži.

Aj podľa iných skupín venujúcich sa ochrane ľudských práv - vrátane Amnesty International - popraví Irán ročne viac ľudí ako ktorákoľvek iná krajina - s výnimkou Číny.

V pondelok tak v Iráne vykonali trest smrti nad dvomi osobami odsúdenými za znesvätenie posvätnej knihy moslimov - Koránu - a urážku proroka Mohameda.