Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

V Iráne popravili troch páchateľov bombových útokov z roku 2018

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International v Iráne ročne popravia viac ľudí ako kdekoľvek inde na svete - s výnimkou Číny.

Teherán 13. novembra (TASR) - V Iráne v pondelok popravili obesením troch mužov odsúdených na trest smrti za spáchanie bombových útokov, ktoré sa odohrali v roku 2019 v provincii Sístán a Balúčistán na juhovýchode Iránu. Podľa agentúr AFP a Sinchua o tom informovala iránska justícia.

Terčom bombových útokov v meste Záhedán - metropole provincie Sístán a Balúčistán - boli policajná stanica a hliadkové vozidlo.

Sudca provincie Alí Mostafavinijá vo svojom vyhlásení zverejnenom iránskymi médiami spresnil, že obžalovaní boli odsúdení aj za "absolvovanie vojenského výcviku, prevoz a ukrývanie materiálov na výrobu bômb". Boli uznaní vinnými aj z toho, že boli členmi sunnitskej džihádistickej skupiny Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti), ktorá vznikla v roku 2012 a Irán ju zaradil na čiernu listinu ako teroristickú organizáciu.

Podľa ľudskoprávnych organizácií vrátane Amnesty International v Iráne ročne popravia viac ľudí ako kdekoľvek inde na svete - s výnimkou Číny.

Počas tohto roka v Iráne popravili už viac ako 600 ľudí, čo je už teraz najvyšší počet popravených za osem rokov, uviedla vo svojej najnovšej správe Iránska skupina pre ľudské práva (IHR) so sídlom v Nórsku.

Provincia Sístán a Balúčistán, ktorá leží na hraniciach s Pakistanom, už roky zažíva násilnosti páchané gangmi pašujúcimi drogy, rebelmi z menšiny Balúčov a sunnitskými extrémistickými skupinami.

Záhedán sa dostal do pozornosti médií aj vlani v septembri, keď tam desiatky ľudí prišli o život počas demonštrácií zvolaných po údajnom znásilnení dievčaťa policajtom.