Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

V Izraeli pre epidémiu odložili plánované pochody za LGBT komunitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Telavivský pochod za práva komunity LGBT sa stal najväčším svojho druhu na Blízkom východe.

Tel Aviv 3. mája (TASR) - Izraelské pobrežné mesto Tel Aviv odložilo svoj výročný pochod za práva komunity LGBT, ktorý sa mal konať v júni. Príčinou odkladu je epidémia infekčnej choroby COVID-19 v krajine.

Podľa agentúry DPA hovorkyňa mesta Tel Aviv Margaux Stelmanová dodala, že na odklade pochodov Pride Parade na neurčito sa dohodli štyri najväčšie mestá Izraela - Haifa, Jeruzalem, Beeršeba a Tel Aviv. Organizátori však dúfajú, že tieto akcie sa uskutočnia koncom leta, ak to pandemická situácia dovolí. Telavivské podujatie bolo nateraz z 12. júna preložené na august.

Ministerstvo cestovného ruchu vo svojom vyhlásení informovalo, že jún ako mesiac na podporu práv a dôstojnosti komunity LGBT sa bude odohrávať aspoň vo virtuálnom priestore.

Telavivský pochod za práva komunity LGBT sa stal najväčším svojho druhu na Blízkom východe, pričom vlani prilákal viac ako 250.000 účastníkov z Izraela i zo zahraničia.

Agentúra DPA pripomenula, že trasu pochodu ulicami podstatne konzervatívnejšieho Jeruzalema musí každoročne schvaľovať polícia. Trasa pochodu sa musí vyhýbať štvrtiam, kde žijú ultraortodoxní židia, medzi ktorými má komunita LGBT veľa oponentov. Pochod sa koná za výraznej asistencie polície.

Ochrana účastníkov pochodu v Jeruzaleme sa zvýšila po ročníku z roku 2015, keď židovský radikál pri útoku na aktivistov za práva komunity LGBT smrteľne dobodal 15-ročnú tíndžerku.