Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Izraeli sa polial horľavinou a zapálil ďalší invalid-päťdesiatnik

Nešťastníka, ktorý mal podľa istého očitého svedka hovoriť krátko pred činom o dlhoch, previezli do nemocnice s popáleninami na 80 percentách povrchu tela.

Tel Aviv 22. júla (TASR) - Izraelský vozíčkar, vojnový veterán vo veku okolo 50 rokov, sa dnes v okolí Tel Avivu polial horľavinou a zapálil. Nešťastníka, ktorý mal podľa istého očitého svedka hovoriť krátko pred činom o dlhoch, previezli do nemocnice s popáleninami na 80 percentách povrchu tela.

Dudi Gilboa, člen skupiny postihnutých vojnových veteránov, ktorý vozíčkara pozná osobne, pre izraelský rozhlas vyhlásil, že mužov príbeh je komplikovaný a jeho emocionálna i ekonomická situácia neboli jednoduché.

Iba v sobotu večer si stovky izraelských občanov pripomenuli na spomienkových akciách vo viacerých mestách 57-ročného Mošeho Silmana, ktorý sa podpálil počas uplynulého víkendu a na následky ťažkých popálenín skonal v piatok 20. júla.




Invalid Silman z Haify na protestnej akcii pri príležitosti prvého výročia začiatku demonštrácií proti vysokým životným nákladom 14. júla prečítal a rozdal samovražedný odkaz, potom sa polial horľavou látkou a podpálil sa. Napriek tomu, že Národný poisťovací inštitút uznal po mozgovej príhode jeho 100-percentnú invaliditu, dostával od štátu mesačné príspevky iba 2300 šekelov (470 eur). Nedávno mu navyše oznámili, že nie je oprávnený užívať štátny byt.