Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Izraeli údajne Palestínčanov zadržiavajú v neľudských podmienkach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Správa organizácií Becelem a HaMoked obsahuje 116 výpovedí Palestínčanov zadržiavaných vo väzení riadenom izraelskou vnútornou bezpečnostnou službou Šin Bet.

Jeruzalem 24. februára (TASR) - Zo správy dvoch izraelských ľudskoprávnych organizácií vyplýva, že desiatky Palestínčanov zadržiavaných v jednom z izraelských väzení sú nútené žiť v neľudských podmienkach hraničiacich s mučením. Informovala o tom agentúra AP.

Správa organizácií Becelem a HaMoked obsahuje 116 výpovedí Palestínčanov zadržiavaných vo väzení riadenom izraelskou vnútornou bezpečnostnou službou Šin Bet. Podľa správy sú Palestínčania umiestňovaní do malých, zapáchajúcich ciel a neraz sú držaní v izolácii. Palestínski väzni vo svojich výpovediach tiež uvádzajú, že sú často vystavovaní extrémnemu teplu alebo chladu, bývajú priväzovaní na stoličky alebo im je na celé dni a týždne odopieraný prístup k sprchám.

Podľa oboch ľudskoprávnych organizácií takéto podmienky možno označiť za "neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, ktoré niekedy hraničí s mučením".

Správa organizácií Becelem a HaMoked prišla v čase, keď sú na takmer dennom poriadku útoky Palestínčanov nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí, ktoré si za päť mesiacov vyžiadali životy 27 Izraelčanov a amerického študenta.

Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo zároveň o život najmenej 166 Palestínčanov, z nich väčšina boli podľa Izraela útočníci. Ostatní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.