Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Japonec dobodal v zariadení pre telesne postihnutých 19 ľudí

Policajní vyšetrovatelia v zariadení pre postihnutých, kde útočník zabitých a zranil desiatky ľudí. Sagamihara, 26. júla 2016. Foto: TASR/AP

Páchateľa (26) zadržali krátko po tom, keď sa sám prihlásil na policajnej stanici. Policajtom povedal, že v zariadení kedysi pracoval a že bude lepšie, ak osoby so zdravotným postihnutím zmiznú.

Sagamihara 26. júla (TASR) - Najmenej 19 ľudí dobodal dnes ráno miestneho času na smrť a 25 zranil muž, ktorý vtrhol do ústavu pre osoby so zdravotným postihnutím v japonskom meste Sagamihara ležiacom 50 kilometrov západne od hlavného mesta Tokio v prefektúre Kanagawa. Informovala o tom televízia NHK s tým, že stav 20 zranených je vážny.

Podľa nej krátko po 02.30 h (v pondelok 19.30 h SELČ), zavolal na políciu zamestnanec zariadenia a oznámil, že doň vnikol muž ozbrojený nožom.

Podľa NHK 26-ročného páchateľa identifikovali ako muža menom Satoši Uemacu a zadržali ho krátko po 03.00 h, keď sa sám prihlásil na policajnej stanici.

VIDEO: Krvavý útok v Japonsku



"Urobil som to," povedal Uemacu policajtom podľa denníka Asahi Šimbun. Vyhlásil tiež, že "bude lepšie, ak osoby so zdravotným postihnutím zmiznú".

Zdroje blízke vyšetrovateľom uviedli, že muž pracoval v ústave do februára, ale teraz je nezamestnaný. Údajne žije v jeho blízkosti.

Do ústavu mal vniknúť cez rozbité okno o 02.10 h. Po príchode na policajnú stanicu mal so sebou vrecko obsahujúce niekoľko zakrvavených nožov a ďalších ostrých nástrojov.




Oficiálne internetové stránky ústavu uvádzajú, že ku koncu júna v ňom bolo umiestnených 149 ľudí s mentálnym postihnutím vo veku 19 - 75 rokov.

Japonsko má jednu z najnižších mier násilných trestných činov spomedzi vyspelých krajín sveta a útoky s použitím zbraní akéhokoľvek druhu sú tam výnimočné.

K jednému z najkrvavejších útokov nožom došlo 8. júna 2001, keď muž ubodal na smrť v základnej škole v meste Ikeda osem detí. Na deň presne o sedem rokov neskôr v rušnej tokijskej štvrti Akihabara muž najprv vrazil nákladným autom do davu ľudí a po vystúpení z vozidla začal okoloidúcich bodať dýkou. Zabil pritom sedem ľudí a desať zranil.



Po tomto incidente v Japonsku zakázali držanie dvojsečných nožov s čepeľou dlhšou ako 5,5 centimetra. Za porušenie zákazu hrozí trest až tri roky väzenia.

V Japonsku však rastie počet prípadov útokov na bezbranných ľudí. Napríklad vo februári bol zatknutý bývalý zamestnanec domova dôchodcov, ktorý mal zhodiť z balkóna jeho 87-ročného obyvateľa. Muž sa tiež priznal, že rovnakým spôsobom zabil dvoch dôchodcov v roku 2014.



Zaznamenané boli i prípady, keď rodinní príslušníci zavraždili svojich chorľavých manželov alebo rodičov, trpiacich demenciou.