Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

V Japonsku zatkli výkonného riaditeľa skrachovanej burzy bitcoinov

Japonská polícia zatkla 1. augusta 2015 v Tokiu výkonného riaditeľa skrachovanej spoločnosti MtGox Marka Karpelesa, ktorá bola svojho času jednou z najväčších výmenných búrz digitálnej meny bitcoin. Foto: TASR/AP Photo

Úrady ho podozrievajú z toho, že vstúpil do počítačového výmenného systému za účelom falšovania údajov o jeho aktuálnej bilancii.

Tokio 1. augusta (TASR) - Japonská polícia zatkla výkonného riaditeľa skrachovanej spoločnosti MtGox, ktorá bola svojho času jednou z najväčších výmenných búrz digitálnej meny bitcoin.

Zakladateľa firmy MtGox Marka Karpelesa (30), narodeného vo Francúzsku, zadržiavajú v súvislosti so stratou bitcoinov v hodnote 351 miliónov eur vlani vo februári. Úrady ho podozrievajú z toho, že vstúpil do počítačového výmenného systému za účelom falšovania údajov o jeho aktuálnej bilancii. Spoločnosť následne vyhlásila konkurz, informoval spravodajský server BBC.

V marci 2014, mesiac po ohlásení bankrotu, spoločnosť MtGox oznámila nájdenie 200.000 stratených bitcoinov (v hodnote 106 miliónov eur), údajne sa našli v starej digitálnej peňaženke z roku 2011.

Podľa japonskej tlačovej agentúry Kjódo Karpelesov právny zástupca poprel, že by jeho klient spáchal čokoľvek protizákonné.