Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Japonsku zaznamenali rekordne najvyššiu teplotu 41,1 stupňa Celzia

Ľudia na ulici sa chladia pod vodným sprejom v obchodnom centre Tokia 23. júla 2018. Japonsko a kórejský poloostrov postihla vlna horúčav s dennými maximami až do 40 stupňov Celzia. Foto: TASR/AP

Vlna horúčav sprevádzaná vysokými teplotami pretrváva v regióne už vyše týždňa. Podľahlo jej už viac ako 40 ľudí v Japonsku a 10 v Južnej Kórei.

Tokio 23. júla (TASR) - Teplota v meste Kumagaja severne od Tokia sa v pondelok vyšplhala na 41,1 stupňa Celzia, čo je najvyššia zaznamenaná teplota v Japonsku. Oznámila to Japonská meteorologická služba.

Mesto Kumagaja leží v prefektúre Saitama, približne 65 kilometrov severozápadne od Tokia.

Agentúra AP pripomína, že vlna horúčav sprevádzaná vysokými teplotami pretrváva v regióne už vyše týždňa. Podľahlo jej už viac ako 40 ľudí v Japonsku a 10 v Južnej Kórei. Medzi obeťami bolo mnoho starších ľudí, ktorí nepoužívali klimatizáciu. V Japonsku museli tiež hospitalizovať tisícky ľudí so symptómami úpalu.

Japonská meteorologická služba varovala pred "životunebezpečnými" horúčavami v mnohých častiach krajiny. Obyvateľov vyzvala na opatrnosť a odporučila im dodržiavať pitný režim a nevychádzať von z budov, ak to nie je potrebné.

Meteorológovia predpovedajú, že horúčavy budú trvať do konca júla.

Vlna mimoriadne horúceho počasia zasiahla Japonsko len týždeň po tom, ako na západe krajiny pri záplavách a zosuvoch pôdy vyvolaných prudkými lejakmi zahynulo približne 220 ľudí.