Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Jemene sa špekuluje o príprave pozemnej operácie arabskej koalície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Miestny novinár pre agentúru DPA uviedol, že koaličné sily zhodili jemenským jednotkám a milíciám lojálnym prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu zbrane a nepriestrelné uniformy.

Saná 3. mája (TASR) - Situácia v jemenskom meste Aden je dnes nejasná: podľa niektorých správ dnes do oblasti Adenu dorazilo 40-50 výsadkárov koalície arabských krajín, aby sa v okolí letiska po boku miestnych síl zapojili do bojov proti šiitským povstalcom.

Saudská Arábia, ktorá je na čele koalície, neskôr poprela, že by šlo o začiatok pozemnej operácie. Vzápätí sa zasa objavila správa, že nešlo o arabské, ale jemenské jednotky. Hovorca koaličných jednotiek totiž odmietol správy, že v Adene začali pôsobiť koaliční výsadkári.

Miestny novinár pre agentúru DPA uviedol, že koaličné sily zhodili jemenským jednotkám a milíciám lojálnym prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu zbrane a nepriestrelné uniformy. Novinár potvrdil, že správy o príchode pozemných jednotiek spojeneckej koalície do Adenu sa nezakladajú na pravde.

Agentúra AP však neskôr s odvolaním sa na jemenské vojenské velenie informovala, že v Adene sa začala "prieskumná" misia, na ktorej sa zúčastňuje asi 20 vojakov koaličných jednotiek vrátane jemenských expatriantov.

 Cieľ výsadku, ktorý Saudská Arábia zatiaľ odmietla komentovať, nie je jasný. Vojenské a bezpečnostné zdroje však opakovane uviedli, že po oslabení húsíov a ich spojencov intenzívnymi náletmi arabskej koalície by mala nasledovať pozemná operácia.

Koalícia arabských krajín vedená Saudskou Arábiou začala koncom marca - po úteku prezidenta Hádího z Adenu do saudskoarabského Rijádu - podnikať nálety na pozície šiitských povstalcov a ich spojencov. Saudská Arábia sa totiž obáva, že ďalší postup šiitských húsíov by mohol posilniť vplyv jej hlavného rivala v regióne - Iránu. Toho Rijád vníma ako hlavný zdroj vojenských úspechov húsíov. Teherán priznáva, že šiitov v Jemene podporuje politicky a poskytuje im aj humanitárnu pomoc, ale rozhodne popiera tvrdenia, že ich aj vyzbrojuje.

Konflikt v Jemene sa vyostruje od vlaňajšieho septembra, keď šiitské oddiely odsadili metropolu Saná, kde prezidenta Hádího a členov vlády zadržiavali v domácom väzení. Hádímu sa podarilo utiecť do Adenu a odtiaľ nedávno do Rijádu v Saudskej Arábii. Tá sa postavila na čelo koalície arabských krajín, ktoré bránia Hádího záujmy a od marca prakticky denne útočia na pozície šiitských povstalcov.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) dnes uviedla, že Saudskou Arábiou vedená koalícia používa pri náletoch na pozície šiitských povstalcov v Jemene pravdepodobne aj kazetové bomby, ktoré sú vo väčšine krajín sveta zakázané.

Členom koalície je osem arabských krajín, ktoré dostávajú logistickú podporu od USA, Británie a Francúzska.

"Dôveryhodné dôkazy naznačujú, že Saudskou Arábiou vedená koalícia použila zakázanú kazetovú muníciu dodávanú Spojenými štátmi pri náletoch proti silám húsíov," uvádza sa v dnešnom vyhlásení HRW. HRW dodala, že nie je možné získať informácie o možných obetiach útokov.